Rubiininpuna

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rubiininpuna
Kirjailija Kerstin Gier
Kieli saksa
Genre nuoret aikuiset, fantasia, romantiikka
Kustantaja Arena Verlag
Julkaistu 2009
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 352
Suomennos
Suomentaja Riitta Virkkunen
Kustantaja Gummerus
Julkaistu 2012
Ulkoasu sidottu
Sivumäärä 344
ISBN 9789512088003
Sarja: Rakkaus ei katso aikaa
Seuraava Safiirinsini, Smaragdinvihreä
Löydä lisää kirjojaKirjallisuuden teemasivulta

Rubiininpuna (saks. Rubinrot) on Kerstin Gierin Rakkaus ei katso aikaa -trilogian (saks. Liebe geht durch alle Zeiten) ensimmäinen osa. Sitä seuraa Safiirinsini ja Smaragdinvihreä. Alun perin saksaksi julkaistusta kirjasta tuli kansainvälinen menestys[1] ja Rubiininpuna on käännetty yli 27 kielelle.[2] Kirjasta on myös tehty elokuva-adaptaatio samalla nimellä.[3] Rubiininpuna kertoo erikoiseen perheeseen kuuluvasta aivan tavallisestä 16-vuotiaasta Gwendolynistä, joka saakin syntymäpäivänään tietää, ettei hän olekaan niin tavallinen kuin luuli.

Juoni[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rubiininpuna kertoo 16-vuotiaasta Gwendolyn Shepherdistä, joka uskoo olevansa tuiki tavallinen teini. Hänen salaperäisessä suvussaan kuitenkin kulkee erityinen geeni, joka mahdollistaa aikamatkustuksen. Geenin perijän syntymäaika on laskettu hyvin tarkasti ja Gwendolynin serkun Charlotten on tarkoitus periä se. Charlottea on koulutettu pienestä asti aikamatkustuksen saloihin, mutta Gwenin 16. syntymäpäivänä käy ilmi, että geenin onkin perinyt Gwendolyn, ei Charlotte.

Gwendolynin äiti vie Gwenin kiireellisesti salaperäiseen Saint Germainin kreivin loosiin saatuaan tietää Gwenin matkustaneen ajassa taaksepäin kontrolloimattomasti jo kolme kertaa. Gwenin äiti joutuu myöntämään valehdelleensa Gwenin syntyneen päivää myöhemmin kuin oikeasti. Loosi suhtautuu uutisiin epäluottavasti, mutta suostuu testaamaan, onko Gwen aikamatkustaja vai ei. On tärkeää saada tietää kumpi serkuista todella on aikamatkustaja, sillä kontrolloimaton aikamatkustus olisi hyvin vaarallista.

Loosi on epäluuloinen Gwendolinyä ja tämän äitiä kohtaan osin, koska edellisen sukupolven aikamatkustajat Lucy Montrose ja Paul de Villier varastivat loosin toisen kronografin. Saint Germainin kreivin loosi varjelee kronologia ja pyrkii keräämään siihen näytteen jokaisen kolmentoista aikamatkustajan verestä. Mystinen ennustus kertoo, että täysi kronologi antaa omistajalleen mahtavia voimia. Kronologin avulla aikamatkustajat myös voidaan lähettää kontrolloidusti menneisyyteen, missä heidän täytyy viettää päivittäin muutama tunti välttääkseen kontrolloimattomia matkoja.

Gwen aikamatkustaa loosissa ja todistaa olevansa Rubiini, viimeinen aikamatkustajista. Hän tapaa myös Gideon de Villiersin, joka on ainoa Gwenin kanssa samaan aikaan elossa oleva aikamatkustaja. Gwendolyn ja Gideon matkustavat ajassa taaksepäin tapaamaan mysteerisen Saint Germainin kreivin, jonka suhteen Gwen on epäileväinen ja jopa pelokas. Paluumatkalla kreivin luota heidän vaunujensa kimppuun hyökätään. Seuraavana päivänä loosin jäsenet haluavat Gwenin ja Gideonin matkustavan tapaamaan kahdeksannetta aikamatkustajaa, Gwenin isoisoisoäitiä Margaret Tilneytä, jolta ei useasta yrityksestä huolimatta ollut saatu kerättyä verinäytettä. Perillä heitä kuitenkin on vastassa myös Paul ja Lucy. Gideon onnistuu aseella uhaten perääntymään Gwendolynin kanssa ulos talosta. He pakenevat läheiseen kirkkoon, jonka tunnustuskopissa Gideon yllättäen suutelee Gweniä.

Gwendolynillä on myös yliluonnollinen kyky nähdä haamuja.

Vastaanotto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Rubiininpuna on suuri kansainvälinen menestys ja oli der Spieger -lehden bestseller-listalla 52 viikkoa.[4] Vuoteen 2014 mennessä trilogiaa on myyty yli kaksi miljoonaa kappaletta.[2] Kirjan käännösoikeudet on myyty melkein 30 kielelle.[2] Kirjasta on myös tehty vuonna 2013 julkaistu elokuva-adaptaatio.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Kerstin Gier Arena-Verlag. Viitattu 10.5.2023. (saksaksi)
  2. a b c "Rubinrot"-Trilogie millionenfach verkauft - WELT DIE WELT. Viitattu 10.5.2023. (saksaksi)
  3. a b Rhein-Wied-News:+Rubinrot Rhein Wied News. 13.7.2022. Viitattu 10.5.2023. (saksaksi)
  4. Rubiininpuna (Rakkaus ei katso aikaa #1) :: Kerstin Gier | Risingshadow www.risingshadow.fi. Viitattu 10.5.2023.