Rose Troche

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rose Troche (s. 1964 Yhdysvallat) on elokuva- ja televisio-ohjaaja, -tuottaja ja -käsikirjoittaja. Hän kasvoi Chicagossa puertoricolaisperheessä. Hän kävi vähän aikaa elokuvakoulua, ja aloitti uransa tekemällä lyhytelokuvia ja -videoita.

Trochen puoliso on kirjoittaja-ohjaaja Cherien Dabis, joka on kuului L-koodin kirjoittajaryhmään sarjan kolmannella kaudella.

Elokuvat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trochen ensimmäinen ohjaus oli lesborakkaustarina Go Fish. Se sai ensi-iltansa Sundance-elokuvafestivaaleilla 1994. Elokuvan apulaiskäsikirjoittajana ja -tuottajana oli Guinevere Turner, joka oli tuolloin Trochen tyttöystävä.[1] Hänen seuraava merkittävä elokuvansa oli Bedrooms and Hallways (1998), joka käsitteli miesten seksuaalisuutta. Troche on myös ohjannut elokuvan Tulevaisuus on huomenna (The Safety of Objects, 2001), joka oli muokattu A. M. Homesin novelleista ja keskittyi heteroseksuaaliseen rakkauteen esikaupunkialueella.

Televisio[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Trochen televisiotyö on yhtä laajamittaista kuin hänen elokuvatyönsäkin. Hän on ohjannut jakson HBO:n suosittuun draamasarjaan Mullan alla, ja ohjannut ja käsikirjoittanut Showtimen sarjaa L-koodi kolmen kauden ajan. Troche on toiminut sarjojen apulaistuottajana ja edennyt sitten johtavaksi tuottajaksi. Hän on myös laajentanut kirjoitus- ja ohjauskrediittejään kirjoittamalla jakson South of Nowhere -sarjaan ja ohjaamalla jakson Touching Evil -sarjaan.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Smith, Patricia Juliana: Troche, Rose (b. 1964) Glbtq. 2002. Viitattu 28.1.2008. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]