Roger Casement

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Roger Casement

Roger Casement (1. syyskuuta 1864 Dublin3. elokuuta 1916 Lontoo, Britannia) oli irlantilainen patriootti, runoilija, vallankumouksellinen ja nationalisti sekä brittiläinen diplomaatti.

Casement sai konsulin viran jo nuorena, ja hän työskenteli useissa viroissa Afrikassa ja Etelä-Amerikassa. Työskennellessään Britannian konsulina Kongossa Casement matkusteli useita kuukausia maassa dokumentoiden Leopold II:n hallitsemassa Kongossa toimeenpantuja väkivaltaisuuksia. Casement auttoi vuonna 1904 Edmund Morelia perustamaan järjestöä Congo Reform Association.[1]

Roger Casement Perussa Putumayo-intiaanien parissa

Casement nimitettiin vuonna 1910 pääkonsuliksi Rio de Janeiroon. Siellä hän teki muun muassa useita selvityksiä, jotka koskivat Anglo-Peruvian Amazon co:n toimia intiaanien kohtelussa kumiplantaaseilla. Selvitykset julkaistiin 1912 ”sinisenä kirjana”.

Casement palkittiin ansioistaan, mutta hän erosi tehtävistään yllättäen ja liittyi Sinn Féinin radikaaliin siipeen. Vuonna 1913 hän julisti lehtiartikkelissa, että sota Englannin ja Saksan välillä oli väistämätön ja että Irlannin pitäisi käyttää tilaisuutta hyväkseen ja itsenäistyä. Sodan puhjetessa hän oli Yhdysvalloissa ja yritti toiminnallaan siellä saada aikaan Saksan, Yhdysvaltojen ja Irlannin välisen liiton. Hän ei saanut ajatuksilleen tukea, ja hänen kirjoituksensa takavarikoitiin propagandana. Casement matkusti siksi Norjan kautta Saksaan, jossa hän innosti irlantilaisia vankeja mukaan sotajoukkoon, joka siirrettäisiin Irlantiin tukemaan kapinaa.

Samaan aikaan Irlannissa oli vastarinta Britanniaa kohtaan vahvistunut, ja sovittiin kapinasta pääsiäisenä 1916, jolloin Casement toisi saarelle höyrylaivalla aseita ja ammuksia. Hän lähti Irlantiin saksalaisella sukellusveneellä, jonka jäljessä tuli sotamateriaalilla lastattu höyryalus. Britit olivat kuitenkin siepanneet sähkeen, ja alus räjäytettiin. Casement onnistui pääsemään maihin ja yritti nyt estää kapinan puhkeamisen, mutta britit vangitsivat hänet 24. huhtikuuta 1916. Hänet hirtettiin 3. elokuuta 1916 Lontoossa Pentonvillen vankilassa. Irlantilaisten pääsisäiskapina aloitettiin Patrick Pearsen ja James Connollyn johtamana, mutta siihen osallistuneet 2 000 kapinallista joutuivat antautumaan viikon kuluessa, eivätkä he saaneet mainittavampaa apua Saksalta.[2]

Irlantilaiset nationalistit pitivät Casementia marttyyrina, ja hänen vangitsemispaikastaan tuli pyhiinvaelluspaikka.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hoschschild, Adam, Kung Leopolds vålnad, s. 269
  2. Torbacke, Jarl: Otavan suuri maailmanhistoria. Osa 16: Ensimmäinen maailmansota, s. 154-155. Suomentanut Eskelinen, Heikki. Otava, 2004. ISBN 951-1-09277-4.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: sv:Roger Casement