Ringu

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ringu
Ohjaaja Hideo Nakata
Käsikirjoittaja Hiroshi Takahashi
Tuottaja Taka Ichise
Säveltäjä Kenji Kawai
Kuvaaja Junichiro Hayashi (käännä suomeksi)
Leikkaaja Nobuyuki Takahashi
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Japani
Tuotantoyhtiö Tōhō
Levittäjä Tōhō
Netflix
Disney+
Ensi-ilta 1998
Kesto 96 min
Alkuperäiskieli japani
Seuraaja Ringu 2
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Ringu (jap. リング, myös Ring) on vuonna 1998 ensi-iltansa saanut japanilainen kauhuelokuva, jonka on ohjannut Hideo Nakata. Elokuva kuuluu Ringu-elokuvatrilogiaan, johon kuuluvat myös elokuvan jatko-osat Ringu 2 ja Ringu 0: Bâsudei. Elokuva perustuu Kōji Suzukin vuonna 1991 julkaistuun kirjaan. Elokuvassa näyttelevät muun muassa Nanako Matsushima, Hiroyuki Sanada ja Rikiya Ōtaka, jotka esittävät eroperhettä, jonka kaikkia jäseniä koskettaa salaperäisen videonauhan katsomisesta seuraava kirous.

Elokuvan pohjalta on tehty myös hyvin menestynyt yhdysvaltalainen filmatisointi Ring (2002).

Varoitus:  Seuraava kirjoitus paljastaa yksityiskohtia juonesta.

Kaksi teini-ikäistä tyttöä, Masami ja Tomoko ovat kahdestaan Tomokon luona ja juttelevat kirotusta videonauhasta, jonka katsonut henkilö kuolee viikon kuluttua. Tomoko paljastaa peloissaan, että hän ja muutamat hänen kaverinsa katsoivat oudon videon seitsemän päivää sitten ja saivat puhelun katsottuaan sen. Kun Tomoko muutaman hetken päästä kuolee, Masami joutuu mielisairaalaan seottuaan ystävänsä kuoleman silminnähtyään.

Reportteri Asakawa Reiko (Nanako Matsushima) tutkii huhua kirotusta videonauhasta ja saa kuulla, että hänen sukulaistyttönsä Tomoko ja muutamat muut nuoret kuolivat salaperäisesti samana päivänä. Tutkimukset johtavat hänet hotellille, jossa nuoret yöpyivät viikkoa ennen kuolemaansa ja hotellin vastaanotosta Reiko löytää kummallisen videokasetin. Hän katsoo sen samassa mökissä B4, jonka nuoret olivat vuokranneet. Videokasetti osoittautuu kirotuksi videoksi. Katsottuaan sen, Reiko saa puhelinsoiton ja tajuaa, että hänellä on viikko elinaikaa.

Seuraavana päivänä Reiko pyytää apuunsa ex-miehensä Ryuji Takayaman (Hiroyuki Sanada) ja Reikon vastalauseista huolimatta Ryuji katsoo videon. Yhdessä he alkavat selvittää mysteeriä ja Reiko kopioi videon Ryujille. Tuntiessaan huonoa omatuntoa, ettei ole ehtinyt viettää aikaa pienen poikansa Yoichin (Rikiya Ōtaka) kanssa, Reiko vie poikansa vierailulle isänsä luo. Eräänä yönä Reiko herää äkisti ja huomaa, että Yoichi ei ole sängyssään. Hän löytää pojan olohuoneesta, jossa tämä katsoo kirottua videota. Reiko kauhistuu, koska nyt Yoichillakin on vain viikko elinaikaa jäljellä.

Nyt Reiko haluaa entistä epätoivoisemmin ratkaista videon arvoituksen ja pelastaa itsensä, poikansa ja ex-miehensä. Arvoitus vie hänet ja Ryujin Ishu Oshiman tulivuorisaarelle, jolla asui kymmeniä vuosia sitten eräs nainen nimeltä Shizuko Yamamura, jolla oli mystisiä kykyjä. Hänen sanottiin pystyvän ennustamaan ja lukemaan ajatuksia, mutta Shizukoa vihattiin ja hän teki lopulta itsemurhan. Reiko ja Ryuji saavat myös selville paikallisen majatalon isännältä että Shizukolla oli tytär Sadako Yamamura, joka pystyi tappamaan ihmisiä tahdonvoimallaan. Tytön isä tohtori Heihachiro Ikuma, joka oli yliopiston professori vei tytön mukanaan ja yritti tappaa tämän. Reikon kuolinpäivänä, Reiko ja Ryuji matkustavat takaisin Izuun ja menevät hotellille. Mökin B4 alta he löytävät kaivon, jonne Sadakon isä heitti tyttärensä. Kaksikko alkaa tyhjentää kaivoa vedestä löytääkseen Sadakon ruumiin, uskoessaan kirouksen näin väistyvän. Kaivosta löytyy Sadakon luuranko ja Reiko luulee kirouksen rauenneen, koska hän ei kuollutkaan.

Seuraavana päivänä Ryuji tekee töitä kotonaan ja huomaa television olevan auki. Televisiossa pyörii kohtaus kirotusta videosta ja mies huomaa kauhukseen, että videossa näkyvästä kaivosta kiipeää esiin valkeaan kaapuun pukeutunut tyttö. Tyttö, Sadako, alkaa kävellä kohti kameraa ja ryömii ulos televisiosta. Nähdessään Sadakon kasvot, Ryuji huutaa kauhusta ja kuolee. Kuullessaan ex-miehensä kuolemasta Reiko tajuaa, miksi hän itse pelastui: hän kopioi videon ja näytti sen miehelleen. Reiko lähtee ajamaan isänsä luo kyydissään videonauhuri ja kopio videosta pelastaakseen Yoichin.

Juonipaljastukset päättyvät tähän.
 Nanako Matsushima   Reiko Asakawa  
 Miki Nakatani   Mai Takano  
 Hiroyuki Sanada   Ryuji Takayama  
 Rikiya Ōtaka   Yoichi Asakawa  
 Yūko Takeuchi   Tomoko Oishi  
 Hitomi Sato   Masami Kurahashi  
 Yoichi Numata   Takashi Yamamura  
 Yutaka Matsushiege   Yoshino  
 Katsumi Muramatsu   Koichi Asakawa  
 Masako   Shizuko Yamamura  
 Daisuke Ban   tohtori Heihachiro Ikuma  
 Rie Inou   Sadako Yamamura