Riikinkukkoahven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Riikinkukkoahven
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Cichliformes
Heimo: Kirjoahvenet Cichlidae
Suku: Astronotus
Laji: ocellatus
Kaksiosainen nimi

Astronotus ocellatus
(Agassiz, 1831)

Katso myös

  Riikinkukkoahven Wikispeciesissä
  Riikinkukkoahven Commonsissa

Riikinkukkoahven[2] eli riikinkukkokirjoahven (Astronotus ocellatus) on kirjoahveniin kuuluva kalalaji, joka on akvaariokalana tunnetuimpia suuria kirjoahvenia.[3] Kalan nimi tulee peräevän silmää muistuttavasta täplästä. Kala tunnetaan myös lempinimellä "Oskari".

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riikinkukkokirjoahven on vankka kala. Poikaset ovat ruskeankirjavia, aikuisilla on ruskeita ja oransseja kuviota kyljissään. Lähellä pyrstöä on tunnusomainen silmätäplä, samanlainen kuin riikinkukon pyrstössä. Aikuisen kalan pituus on 30–40 cm.[4]

Alkuperä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riikinkukkokirjoahven on kotoisin Amazonin alueelta. Sitä on tavattu ainakin Amazonas-, Solimoes- ja Negro-joissa ja Perun tulvajärvissä. Laaja maantieteellinen levinneisyys on johtanut erilaisten luonnonkantojen kehittymiseen.[5]

Käyttäytyminen ja lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riikinkukkokirjoahven on vilkas ja tarkkaavainen kala, joka voi oppia tunnistamaan ruokkijansa. Se voi myös olla aggressiivinen muita lajeja kohtaan ja syödä pienempiä kaloja. Riikinkukkokirjoahven ei sen vuoksi sovellu tavalliseen seura-akvaarioon.

Jos olot ovat suotuisat ja tilaa on riittävästi, voi kalan saada helposti kutemaan. Riikinkukkokirjoahvenet saattavat kuitenkin herkästi syödä kutunsa.

Naaraan ja koiraan erottaminen toisistaan muulloin kuin kutuaikana on vaikeaa. Parinmuodostus onnistuu parhaiten, kun hankitaan nuoria kaloja pieni parvi, annetaan kalojen itse valita sopiva pari ja siirretään sitten muut parven jäsenet pois. [6]

Vesiolot ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Riikinkukkokirjoahven on akvaariokalaksi erittäin suuri, joten se tarvitsee paljon tilaa. Altaan minimisuositus on 500 litraa. Laji on kaikkiruokainen ja hyvin ahnas. Sen vuoksi altaassa täytyy olla tehokas suodatus, ja se on siivottava usein. Riikinkukkokirjoahven suosii vettä, jonka pH on välillä 6,5–7,0 ja lämpötila välillä 22–28 °C.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Frederico, R.G.: Astronotus ocellatus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2023-1. 2023. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 8.2.2024. (englanniksi)
  2. Markku Varjo, Lauri Koli ja Harri Dahlström: Maailman kalojen nimet, s. 87. Suomen Biologian Seura Vanamo, 2004. ISBN 951-9108-13-0.
  3. Eläinsuojelu (Arkistoitu – Internet Archive) Jyväskylän Akvaarioseura
  4. Butler, R.A.: Other South America Cichlid Species Mongabay.
  5. Järvi.J: Astronotus ocellatus - Oskari - Riikinkukkokirjoahven Aquahoito.
  6. Järvi.J: Oskareiden lisääntyminen ja kudettaminen Aquahoito.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]