Richey James Edwards

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Richard "Richey" James Edwards (s. 22. joulukuuta 1967 – katosi 1. helmikuuta 1995, julistettiin kuolleeksi 23. marraskuuta 2008) oli walesilaisen Manic Street Preachers -yhtyeen jäsen, joka katosi vuonna 1995.

Edwards oli alussa yhtyeen keikka-autonkuljettaja, mutta Flickerin lähdettyä yhtyeestä hän pääsi tekemään musiikkia. Hänestä tuli Nicky Wiren ohella yhtyeen pääsanoittaja. Hänen on arvioitu tehneen suurimman osan The Holy Biblen sanoituksista, vaikka ennen sitä Wire ja Edwards olivat kirjoittaneet molemmat noin puolet sanoituksista. Joitakin Edwardsin sanoituksia oli vielä hänen katoamistaan seuranneella levyllä Everything Must Go.

Vuonna 1991 Edwards oli NME-toimittaja Steve Lamacqin haastateltavana. Lamacq painosti Edwardsia kysymyksillä Manic Street Preachersin vakavuudesta. Muusikko viilsi partaterällä käteensä sanat "4 Real". Vamma vaati sairaalakäynnin ja 17 tikkiä.

Edwards kärsi vakavasta masennuksesta, minkä voi huomata hänen sanoituksistaan ja haastatteluistaan. Siksi hänen katoamistaan onkin usein pidetty itsemurhana. Hän harjoitti itsensä vahingoittamista tumppaamalla savukkeita kehoonsa ja viiltelemällä ihoaan. Hän kertoi sen olevan keino purkaa pahaa oloa, mutta väitti, ettei sillä ole mitään tekemistä itsetuhoisuuden kanssa.

Yhtyeen kolmannen albumin (The Holy Bible) jälkeen yhtyeen muut jäsenet pakottivat Edwardsin katkohoitoon runsaan alkoholin käytön takia, ja muu yhtye kiersi esiintymässä ilman häntä. Hän kuitenkin palasi vielä keikkailemaan, ja lavalla hänet nähtiin viimeisen kerran Lontoossa 21. joulukuuta 1994.

Yhtyeen keulahahmon James Dean Bradfieldin mukaan neljännes yhtyeen kappaleiden tuottamista tuloista säilytetään omalla pankkitilillään Edwardsin paluun varalta. Summan arvellaan olevan jo useita miljoonia puntia.

Manic Street Preachersin Edwardsin sanoituksista tekemä albumi Journal for Plague Lovers ilmestyi 18.5.2009. Edwards antoi muutama viikko ennen katoamistaan sanoitukset ja piirroksia sisältävän vihkosen yhtyeen toiselle sanoittajalle Nicky Wirelle.[1]

Edwards katosi 1. helmikuuta 1995. Hänestä on tehty useita havaintoja, mutta vain noin kaksi viikkoa katoamisen jälkeen tehdyt havainnot on voitu vahvistaa. Edwardsin auto ilmoitettiin hylätyksi 17. helmikuuta 1995. Hänet julistettiin kuolleeksi marraskuussa 2008.[2]

  1. Otto Talvio: Kuolleen runoilijan seura. Nyt, 15.5.2009, s. 22-23.
  2. Manic Street preachers guitarist Richey Edwards presumed dead The Daily Telegraph. Viitattu 23.11.2008.
Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.