Richard Jewell

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Jewell
Ohjaaja Clint Eastwood
Käsikirjoittaja Billy Ray
Perustuu Marie Brennerin artikkeliin American Nightmare: The Ballad of Richard Jewell
Kent Alexanderin ja Kevin Salwenin kirjaan The Suspect
Tuottaja
Säveltäjä Arturo Sandoval
Kuvaaja Yves Bélanger
Leikkaaja Joel Cox
Pääosat
Valmistustiedot
Valmistusmaa Yhdysvallat
Levittäjä InterCom
Ensi-ilta
Kesto 131 minuuttia
Alkuperäiskieli englanti
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
AllMovie

Richard Jewell on vuonna 2019 ensi-iltansa saanut yhdysvaltalainen rikoselokuva. Elokuvan tapahtumat perustuvat Eric Robert Rudolphin vuonna 1996 suorittamaan Atlantan kesäolympialaisten pommi-iskuun, josta viranomaiset ja media epäilivät aluksi vartija Richard Jewellia. Elokuvan ohjasi Clint Eastwood ja käsikirjoitti Billy Ray. Elokuvan päärooleissa näyttelevät Paul Walter Hauser, Sam Rockwell, Kathy Bates, Jon Hamm ja Olivia Wilde.

Richard Jewell on vartija, joka haaveilee poliisin urasta. Atlantan kesäolympialaisten aikana hän löytää olympiapuistosta pommin ja antaa hälytyksen, jonka ansiosta useat ihmiset ehtivät turvaan juuri ennen räjähdystä.

Jewellia pidetään aluksi sankarina, mutta pian FBI alkaa epäillä häntä pommin asettajaksi. Agentti Tom Shaw vuotaa tiedon epäilystä Atlanta Journal-Constitutionin toimittajalle Kathy Scruggsille, ja sekä viranomaiset että media alkavat vainota Jewellia. Ainoastaan juristi Watson Bryant ja Jewellin äiti Bobi Jewell seisovat hänen rinnallaan.

Lopulta FBI joutuu kuitenkin tunnustamaan, ettei todistusaineisto viittaa Jewellin syyllisyyteen. Jewellin vaino päättyy, ja hän saa lopulta haaveilemansa poliisin työn. Myöhemmin Eric Robert Rudolph tunnustaa syyllisyytensä pommi-iskuun.

 Paul Walter Hauser  Richard Jewell  
 Sam Rockwell  Watson Bryant  
 Kathy Bates  Bobi Jewell  
 Jon Hamm  Tom Shaw  
 Olivia Wilde  Kathy Scruggs  

Helsingin Sanomien kriitikko Pertti Avola antoi elokuvalle kolme tähteä viidestä. Hänen mukaansa "Richard Jewell on Eastwoodin ohjaustöistä tavallaan poliittisin. Se puolustaa lippalakkipäistä amerikkalaista jokamiestä lain ja tiedotusvälineiden eliittiä vastaan, vähän kuten Donald Trump korkealentoisissa puheissaan."[1] Suomen Kuvalehden kritikko Kalle Kinnunen antoi myös kolme tähteä viidestä. Hänen mukaansa "Clint Eastwoodin ohjaama kertomus kesän 1996 tapahtumista kuvaa tehokkaasti yksilöä järjestelmän ja median hampaissa. Kovan linjan konservatiivi korostaa virkamiesten pikkumaisuutta ja journalistien selkärangattomuutta."[2] Rotten Tomatoes -sivusto on kirjannut 298 Richard Jewellin arvostelua, joista 77 prosenttia on myönteisiä.[3]

Richard Jewell epäonnistui kaupallisesti, sillä se maksoi 45 miljoonaa dollaria mutta tuotti maailmanlaajuisesti vain 43,1 miljoonan dollarin lipputulot.[4] Suomen elokuvateattereissa se sai 1 982 katsojaa.[5]

Richard Jewell aiheutti kohua kohtauksella, jossa Kathy Scruggs harrastaa seksiä Tom Shaw'n kanssa Shaw'n vuodettua ensin hänelle tiedon Jewelliin kohdistuvasta tutkinnasta. Atlanta Journal-Constitutionin toimittajat paheksuivat elokuvaa edesmenneen Scruggsin häpäisemisestä tällä kuvitteellisella kohtauksella. Scruggsia näytellyt Olivia Wilde vastasi, että elokuva ei esitä Scruggsin maksaneen Shaw'lle seksillä vaan olleen tämän kanssa romanttisessa parisuhteessa.[6]

Kathy Bates sai parhaan naissivuosan Oscar-ehdokkuuden roolistaan elokuvassa.[7]

  1. Pertti Avola: Clint Eastwood ravistelee omahyväisiä agentteja ja toimittajia – tositapahtumiin perustuvaa elokuvaa on arvosteltu täysin valheelliseksi väitetystä kohtauksesta, Helsingin Sanomat, 20.2.2020, viitattu 4.3.2023.
  2. Kalle Kinnunen: Syyttömän kujanjuoksu, Suomen Kuvalehti, 21.2.2020, viitattu 4.3.2023.
  3. Richard Jewell, Rotten Tomatoes, viitattu 4.3.2023.
  4. Richard Jewell, The Numbers, viitattu 4.3.2023.
  5. Katsojaluvut, Suomen elokuvasäätiö, viitattu 4.3.2023.
  6. Jussi Ahlroth: Clint Eastwoodin elokuvan seksivihjailutapaus syvenee: nyt sekä näyttelijä että käsikirjoittaja vastaavat väitteisiin, Helsingin Sanomat, 14.12.2019, viitattu 4.3.2023.
  7. The 92nd Academy Awards | 2020, Oscars.org, viitattu 18.3.2023.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]