Richard Cantillon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Cantillonin teoksen ranskankielisen painoksen kansilehti.
Englanninkielinen versio An Essay on Economic Theory

Richard Cantillon (1680-luvulla[1]1734) oli irlantilainen taloustieteilijä, joka teki valtaosan elämäntyöstään Ranskassa. Häntä pidetään poliittisen taloustieteen perustajana.[2] Hän tutki yrittäjän riskejä, rahateoriaa, tilastotiedettä, väestönkasvun teoriaa sekä taloudellisia syy-seuraussuhteita, mutta hänen tutkimuksensa saivat huomiota vasta hänen kuolemansa jälkeen.

Cantillon muutti Ranskaan 1708, toimi pankkiirina ja otti Ranskan kansalaisuuden. Hän oli tyytymätön sen ajan merkantilistiseen talousteoriaan ja korosti, että varallisuus ei ole sama kuin raha tai jalometallit. Sen sijaan hän katsoi, että varallisuuden lähteenä on maa. Hänen katsotaan siten perustaneen fysiokratismina tunnetun taloustieteen suuntauksen. Cantillon korosti, että ihmiset saavat työn avulla maasta varallisuutta, joka antaa heille ravintoa, elämän mukavuutta ja nautintoja.[2]

Cantillonin taloustieteellisiin aatteisiin vaikutti suuresti brittiläinen lääkäri William Petty, joka Cantillonin tavoin pyrki yhdistämään taloustieteeseen tilastotieteen näkökulman. Cantillonin pääteos Essai Sur La Nature Du Commerce En Général valmistui arviolta vuosien 1730 ja 1734 välillä, mutta ilmestyi vasta hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1755. Senkin jälkeen sen arvoa vähäteltiin, koska se ei vastannut tieteenalan hallitsevaan asemaan nousseen itävaltalaisen taloustieteen näkemyksiä.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brewer 1992, sivu 2; Brewer esittää kaksi vaihtoehtoa Cantillonin syntymäajalle, mutta luottaa enemmän Antoine Murphyn arvioon: "Murphy thinks that Cantillon was probably born in the 1680s, at Ballyronan in County Kerry, Ireland; Walsh says that he was born in 1697 (which is hard to square with the fact that he was in a position of responsibility in 1711)".
  2. a b c Jonathan M. Finegold Catalan: Richard Cantillon: Founder of Political Economy syyskuu 2010. Mises Institute. Viitattu 27.10.2015. (englanniksi)