Richard Avenarius

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Richard Avenarius

Richard Heinrich Ludwig Avenarius (19. marraskuuta 1843 Pariisi, Ranska18. elokuuta 1896 Zürich, Sveitsi) oli saksalais-sveitsiläinen filosofi. Hän muotoili radikaalin positivistisen opin, joka tunnetaan empiriokritisisminä.

Avenarius oli saksalaisen kustantajan Eduard Avenariuksen ja Richard Wagnerin nuorimman sisaren Cäcilie Wagnerin toinen poika. Wagner oli Avenariuksen kummisetä. Avenarius opiskeli Sveitsissä. Myöhemmin hän opetti Leipzigin yliopistossa vuoteen 1877, jolloin hän siirtyi professoriksi Zürichin yliopistoon. Siellä hän toimi kuolemaansa 1896 saakka.

Avenarius katsoi, että filosofian tulee perustua puhtaasti kuvaileviin ja kokemukseen perustuviin määritelmiin, joiden tulee olla vapaita sekä metafysiikasta että materialismista. Se, että Avenarius vastusti Karl Vogtin materialismia, johti siihen, että Vladimir Lenin hyökkäsi voimakkaasti häntä vastaan teoksessaan Materialismi ja empiriokritisismi. Lenin näki Avenariuksen ajatukset idealismin puolustuksena materialismia vastaan.

Avenariuksen ajatukset vaikuttivat muun muassa Ernst Machiin, Ber Borochoviin ja vähäisemmässä määrin William Jamesiin.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kritik der reinen Erfahrung (”Puhtaan kokemuksen kritiikki”, 1888–1890)
  • Der menschliche Weltbegriff (”Inhimillinen maailmankäsitys”, 1891)
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Richard Avenarius