Pitkänokkapyy

Wikipediasta
(Ohjattu sivulta Rhizothera longirostris)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pitkänokkapyy
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Linnut Aves
Lahko: Kanalinnut Galliformes
Heimo: Aitokanat Phasianidae
Suku: Pitkänokkapyyt Rhizothera
Laji: longirostris
Kaksiosainen nimi

Rhizothera longirostris
(Temminck, 1815)

Katso myös

  Pitkänokkapyy Wikispeciesissä
  Pitkänokkapyy Commonsissa

Pitkänokkapyy (Rhizothera longirostris) on aitokanoihin kuuluva lintulaji. Lajia tavataan Kaakkois-Aasiasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkänokkapyy on suhteellisen suurikokoinen kanalintu ja voi kasvaa 30–37 cm pitkäksi. Ruumiinrakenteeltaan se on tukevahko. Lajin sukupuolet eroavat hieman toisistaan ulkonäöltään. Pitkänokkapyykoiraan pää ja kurkku ovat ruosteenruskeat ja selkä ja siivet ovat mustan- ja ruskeankirjavat. Rinnassa on leveä harmaa juova ja vatsa on valkoista alavatssa lukuun ottamatta ruosteenruskea. Naaras muistuttaa koirasta, mutta siltä puuttuu harmaa juova rinnasta ja valkoinen alaperä. Pitkänokkapyyn nokka on pitkä, tukeva ja hieman alaspäin kaartunut.[2][3][4]

Levinneisyys ja elinympäristö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pitkänokkapyytä tavataan Thaimaan eteläosista, Myanmarista, Malesiaasta sekä Indonesiasta Jaavan ja Borneon saarilta. Linnun elinympäristöä ovat metsien pohjakerrokset. Erityisesti se viihtyy metsissä, joissa kasvaa siipipuita ja bambuja. Ne viettävät piileskelevää elämää ja liikkuvat yksin tai pareittain. Pitkänokkapyyn ravintoa ovat marjat, siemenet, ruohot ja hyönteiset.[2][3][4] IUCN luokittelee pitkänokkapyyn silmälläpidettäväksi lajiksi. Kantaa uhkaavat elinympäristöjen väheneminen ja lintujen pyydystäminen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b BirdLife International: Rhizothera longirostris IUCN Red List of Threatened Species. Version 2019.2. 2016. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 29.10.2019. (englanniksi)
  2. a b McGowan, P.J.K., Kirwan, G.M. & Christie, D.A.: Long-billed Partridge (Rhizothera longirostris) Handbook of the Birds of the World Alive. Viitattu 29.10.2019. (englanniksi)
  3. a b Susan Myers: Birds of Borneo, s. 44. Bloomsbury Publishing, 2016. ISBN 978-1-4729-2444-5. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 29.10.2019). (englanniksi)
  4. a b Allen Jeyarajasingam: A Field Guide to the Birds of Peninsular Malaysia and Singapore, s. 74. Oxford University Press, 2012. ISBN 978-0-19-963943-4. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 29.10.2016). (englanniksi)