Retrogradinen amnesia

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Retrogradinen amnesia (lat. amnesia retrograda) (engl. retrograde amnesia) on takautuva amnesian muoto, joka tarkoittaa aivojen vaurioitumista tai sairastumista edeltävään aikaan kohdistuvaa muistinmenetystä. Muistamattomuus voi olla kestoltaan sekunneista vuosikymmeniin ja pahimmillaan kattaa koko henkilön menneisyyden. Retrogradista amnesiaa voi ilmetä yhtäaikaisesti anterogradisen amnesian kanssa.

Syitä retrogradiseen amnesiaan[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Retrogradinen amnesia voi olla seurausta muun muassa aivohalvauksesta, erilaisista aivovaurion aiheuttaneista akuuteista traumoista, kuten onnettomuuksista, neurologisista sairauksista, kuten alkoholin aiheuttamasta Korsakoffin oireyhtymästä tai Alzheimerin taudista, tai tietyistä virusperäisistä sairauksista, kuten herpes simplexin aiheuttamasta aivokuumesta. Mitään tiettyä aluetta aivoissa ei ole suoranaisesti pystytty yhdistämään retrogradiseen amnesiaan, mutta joidenkin aivokuoren alueiden, kuten anteriorisen temporaalilohkon lateraalikorteksin, vaurion tiedetään olevan yhteydessä muistinmenetykseen, johon liittyy vaikea retrogradinen amnesia. Tämä saattaa liittyä vaikeuteen hakea tietoa muistista. Myös tietyt aivojen alueet, jotka liittyvät omaelämänkerralliseen muistiin, kuten mediaalinen temporaalilohko ja sen hippokampus sekä väliaivojen talamuksen dorsomediaalinen tumake, saattavat vaurioituessaan aiheuttaa rajatun retrogradisen amnesian.[1]

Toipuminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Monissa onnettomuustapauksissa, joihin liittyy onnettomuutta edeltävä muistinmenetys, tapahtuu spontaania palautumista, ja muistamattomuus saattaa lopulta jäädä ulottumaan vain sekunteihin ennen onnettomuutta.[2] Potilailla, jotka kärsivät taudin pysyvästä muodosta, saattaa muistinmenetys kattaa useita vuosia, joiden ajalta muistot eivät enää palaudu. He voivat yrittää selvittää läheistensä avulla tietoja omasta henkilöhistoriastaan, vaikka itse muistot eivät palautuisikaan. Usein muistot, jotka ovat lähempänä vauriohetkeä, ovat vähäisen kertauksen takia vaikeammin muistettavissa ja siksi palautuvat myös toipumisen yhteydessä viimeisenä, jos ollenkaan.lähde?

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Michael S. Gazzaniga, Richard B. Ivry, George R Mangun: Cognitive Neuroscience: The Biology of Mind. W.W. Norton & Company, 2002. ISBN 0-393-97777-3. (englanniksi)
  2. Frank Benson ja Norman Geschwin: Shrinking Retrograde Amnesia BMJ Group. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]