Resedat

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Resedat
Värireseda (Reseda luteola)
Värireseda (Reseda luteola)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheophyta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Kaksisirkkaiset Magnoliopsida
Lahko: Brassicales
Heimo: Resedakasvit Resedaceae
Suku: Resedat Reseda
L.
Katso myös

  Resedat Wikispeciesissä
  Resedat Commonsissa

Resedat (Reseda) on resedakasveihin kuuluva suku, jossa on noin 60 lajia. Ne ovat yksi- tai monivuotisia ruohovartiskasveja, joita esiintyy pääasiassa Välimeren alueella ja Lounais-Aasiassa, mutta myös Itä-Afrikassa ja Intiassa. Pienet kukat kasvavat tähkämäisessä terttukukinnossa ja ovat vihertävänvalkoisia tai vihertävänkeltaisia. Tuoksuresedaa on viljelty vuosisatoja voimakkaasti tuoksuvien kukkiensa vuoksi.[1] Sitä käytetään yksivuotisena koristekasvina sekä kosmetiikan hajusteiden valmistamiseen. Kaksivuotista väriresedaa käytetään värikasvina keltaisen värin tuottamiseen.[2] Värireseda ja keltareseda ovat levinneet Suomeen aikaisemmin painolastikasveina laivojen painolastimaan mukana.[3]

Resedalajeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuvia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Brickell, Christopher & Cathey, H. Marc (editors): A to Z Encyclopedia of Garden Plants (The American Horticultural Society). DK Publishing 2004. ISBN 0-7566-0616-0.
  2. Räty, Ella (toim.): Viljelykasvien nimistö. Puutarhaliiton julkaisuja nro 363. Helsinki 2012. ISBN 978-951-8942-92-7.
  3. Hämet-Ahti, Leena, Suominen, Juha, Ulvinen, Tauno & Uotila, Pertti (toim.): Retkeilykasvio, 4. painos. Luonnontieteellinen keskusmuseo, Kasvimuseo. Helsinki 1998. ISBN 951-45-8167-9.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]