Reikätauti

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reikätauti on kalojen sairaus, joka vaivaa sekä makeassa vedessä että merivesiakvaariossa pidettyjä lajeja. Makeavesiakvaariossa sitä tavataan lehtikaloilla ja muilla kirjoahvenilla, varsinki riikinkukkoahvenella ja kiekkokaloilla. Merivesiakvaariossa keisarikalat ja välskärikalat sekä eräät muut kalat ovat sille alttiita.

Reikätauti auiheuttaa reikiä ja kuoppia kalan ihoon, ensin päähän, myöhemmin myös kylkiviivan kohdalle.

Reikätaudin aiheuttajasta on monia mielipiteitä.[1] Monissa reikätautisissa kaloissa on Hexamita-alkueläimen aiheuttama tulehdus, mutta voi olla, että reikätauti altistaa kalat tälle infektiolle. Reikätaudin syyksi on arveltu myös kalkin, fosforin ja D3-vitamiinin epätsapainoa.[2]

Sitä on pidetty myös stressin aiheuttamana autoimmuunisairautena, joka liittyy etenkin huonoon vedenlaatuun. Luonnossa sitä esiintyy vain hyvin harvoin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Freshwater Hole in the Head Disease. Veterinary & Aquatic Services Department, Drs. Foster & Smith, Inc.. Peteducation.com
  2. Kirjoahventen reikätauti Aquahoito

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Steven Pro: Marine Head and Lateral Line Erosion (A Description of the Syndrome and a Review of its Speculated Causes) 2005. Reefeeping Magazine Reef Central. Viitattu 4.5.2009. (englanniksi)