Red Star OS

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Red Star OS:n työpöytä
Red Star 3.0.

Red Star OS (kor. 붉은별, pulgunbyol) on pohjoiskorealaisten kehittämä, Linuxiin pohjautuva käyttöjärjestelmä, jossa on työpöytäympäristönä KDE 3.x[1].

Red Star OS:n kehitystyö aloitettiin vuonna 2006[2], ja sen tarkoituksena on luoda "kansallisia perinteitä kunnioittava" Linux-jakelu[3]. Red Star OS:n laitevaatimukset ovat Pentium III 800 MHz, 256 megatavua keskusmuistia ja kolme gigatavua kiintolevytilaa[3]. Jakelussa on mukana varusohjelmina Open Office -toimistosovelluspaketti, K3b-polttosovellus ja Firefoxiin perustuva selain Naenara ('isänmaa')[3]. Käyttöjärjestelmä on oloutettu ja ohjelmista käytetään omakielisiä nimiä. Red Star OS on saatavilla ainoastaan korean kielellä[3].

Red Star OS:n selaimella ja sen hakukoneella, Naenara BBS:llä, pääsee Pohjois-Korean sisällä vain suljettuun intranetiin[4], jota kutsutaan nimellä Kwangmyong[5]. Pääsy maailmanlaajuiseen avoimeen Internet-verkkoon on hyvin rajattu[5].

Red Star OS:n versio 3.0 julkaistiin vuonna 2013. Tämä versio käyttää työpöytää, joka muistuttaa ulkoisesti Applen OS X:ää.[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Red Star OS.