Reaktiivisuudella hallittu puristussytytys

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Reaktiivisuudella hallittu puristussytytys (englanniksi Reactivity Controlled Compression Ignition, lyhyemmin RCCI) on polttomoottorin prosessi, jossa hyödynnetään kahta eri polttoainetta, joista ensimmäinen on matalan reaktiivisuuden polttoaine kuten ottomoottorissa käytetty bensiini ja toinen on korkean reaktiivisuuden polttoaine kuten dieselmoottorissa käytetty dieselöljy. Rakenteeltaan RCCI-moottori muistuttaa dieselmoottoria, mutta sylinterien sisäisten dieselpolttoaineen suuttimien lisäksi sylinterien imukanavissa on matalapainesuuttimet.

Matalapainesuuttimilla muodostetaan bensiinistä ja imuilmasta tasainen laiha polttoaineseos, joka ei syty pelkästä puristuksesta tai syttymisviive on hyvin pitkä. Sylinterin sisäisellä korkeapainesuuttimella muodostetaan puristustahdin aikana vähän ennen männän yläkuolokohtaa suuttimen lähelle dieselpolttoaineella rikkaamman seoksen alue, jonka reaktiivisuutta bensiini vähentää. Lopuksi männän noustua yläkuolokohtaan seos sytytetään ruiskuttamalla sylinteriin dieselpolttoainetta, jolloin viimeksi sylinteriin ruiskutettu polttoaine syttyy puristuksella ja vuorostaan sytyttää muun polttoaineseoksen palotilassa.

RCCI-moottorin etuja ovat korkea hyötysuhde, vähäiset hiukkaspäästöt ja typen oksidien päästöt. RCCI-moottorin haitaksi on laskettu se että ajoneuvoon, jossa käytetään RCCI-moottoria, täytyy tankata kahta erilaista polttoainetta.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]