ReadyBoost

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

ReadyBoost on Microsoftin Windows Vistan, Windows 7 ja Windows 8:n komponentti. Se käyttää tarkoitukseen sopivia muistikortteja tai muita massamuistiasemia kuten USB 2 -asemia tai RAM-asemia, flash- & ZIP-asemia nopeuttaakseen tietokoneen toimintaa. Satunnaiset lukemiset ReadyBoost-yhteensopivalta muistilta ovat tyypillisesti 80...100 kertaa nopeampia kuin vastaavat operaatiot kiintolevyiltä. Koska Flash-muistit ja USB-väylä ovat hitaita peräkkäiseen syöttöön/tulostukseen, ReadyBoost sisältää logiikan, joka tunnistaa pitkät, peräkkäiset lukupyynnöt, ja pyytää kiintolevyä hoitamaan nämä pyynnöt.

Kun yhteensopiva laite kytketään koneeseen, Windowsin AutoPlay-ikkuna tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää laitetta ReadyBoost-asemana. Aseman ominaisuusikkunaan ilmestyy ReadyBoost-välilehti, josta haluttu ReadyBoost-koko voidaan valita. Koko voidaan valita väliltä 250 megatavua...256 gigatavua, paitsi Vistan x86 -versioissa neljään gigatavuun asti. ReadyBoost kryptaa tiedot AES-128-salausmenetelmällä ja pakkaa kaiken ReadyBoost-asemalle menevän datan. Microsoftin mukaan tyypillisesti saavutetaan pakkaussuhde 2:1, joten 4 gigatavun ReadyBoost-asema sisältää todellisuudessa 8 gigatavua dataa.

Jim Allchinin mukaan tulevat Windows-versiot sallivat ReadyBoostin toimivan verkon kautta muiden koneiden vapaassa keskusmuistissa.

ReadyBoost-aseman tulee täyttää seuraavat vaatimukset:

  • Aseman kapasiteetin tulee olla vähintään 256 megatavua. Formatoinnin (alustamisen) jälkeen vapaata tilaa tulee olla vähintään 250 megatavua. Kapasiteetti saa ylittää neljä gigatavua, mutta ReadyBoost hyödyntää maksimissaan vain neljä gigatavua.
  • Laitteen vasteajan tulee olla korkeintaan yhden millisekunnin.
  • Laitteen tulee pystyä 2,5 Mt/s lukunopeuteen käsitellessä 4 kilotavun satunnaislukuoperaatioita joka puolella laitetta.
  • Laitteen tulee pystyä 1,75 Mt/s kirjoitusnopeuteen käsitellessä 512 kilotavun satunnaiskirjoitusoperaatioita joka puolella laitetta.

Muuta tietoa:

  • Vista SP1:n ReadyBoost tukee NTFS-, FAT16- ja FAT32-tiedostojärjestelmiä. Windows 7:n ja Vista SP2:n ReadyBoost tulee tukemaan myös uutta exFAT-tiedostojärjestelmää.
  • Suositelluin formaatti ReadyBoost laitteelle on FAT32
  • Alun perin ReadyBoost tuki ainoastaan yhtä laitetta. Windows 7:n ReadyBoost tukee useita laitteita.
  • Microsoft suosittelee ReadyBoost-aseman kooksi yhdestä kolmeen kertaa tietokoneessa olevan keskusmuistin määrää, mutta parhaaseen hyötysuhteeseen päästään ainoastaan 1:1 suhteella.
  • Windows XP:lle löytyy myös useita ohjelmia, jotka mahdollistavat samankaltaisen toiminnon, eli muistin käyttämisen swap tiedostona, käyttäen vistan ja 7 kaltaisia salausalgoritmeja.

Suorituskyky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokone, jossa on 512 megatavua keskusmuistia hyötyy selvästi ReadyBoostista. Eräässäselvennä testitapauksessa ReadyBoost nopeutti aiemmin 11,7 sekuntia kestänyttä operaatiota siten, että se kesti enää 2 sekuntia.lähde? Keskusmuistin kasvattaminen 512 megatavusta yhteen gigatavuun nopeutti operaatiota siten, että se kesti enää 0,8 sekuntia.lähde?