Rawilpass

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tseuzierin patojärvi Rawilin eteläpuolella.

Rawilpass (ransk. Col du Rawil) on alppisola Sveitsissä, Bernin Alpeilla, Valais'n ja Bernin kantonien sekä Ayentin ja Lenkin kuntien rajalla. Solan korkeus on 2 429 metriä. Solan eteläpuolelta saa alkunsa Rhôneen laskeva Liènejoki, johon on rakennettu Tseuzierin patojärvi. Pohjoispuolen vedet virtaavat Iffigbachin kautta Simmeen ja edelleen Thuninjärveen.

Sola on ikivanha paikallinen kulkureitti Valais'sta Simmentaliin: etelästä on tuotu muun muassa viiniä, pohjoisesta juustoja ja karjaa. Solassa ei ole tietä. Solan ali kaavailtiin tietunnelia, suoraa tieyhteyttä Bernistä Sioniin, aina 1980-luvulle asti, jolloin Lötschbergin tunnelin autojunaliikenteen todettiin olevan riittävää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Das Historische Lexikon der Schweiz (HLS) (Sveitsin historiallinen tietosanakirja, artikkeli nro D8845, Rawilpass) Bern: Stiftung HLS. Viitattu 13.2.2011. (saksaksi),(ranskaksi),(italiaksi)
  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 13.2.2011. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)