Rawilpass

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tseuzierin patojärvi Rawilin eteläpuolella.

Rawilpass (ransk. Col du Rawil) on alppisola Sveitsissä, Bernin Alpeilla, Valais'n ja Bernin kantonien sekä Ayentin ja Lenkin kuntien rajalla. Solan korkeus on 2 429 metriä. Solan eteläpuolelta saa alkunsa Rhôneen laskeva Liènejoki, johon on rakennettu Tseuzierin patojärvi. Pohjoispuolen vedet virtaavat Iffigbachin kautta Simmeen ja edelleen Thuninjärveen.

Sola on ikivanha paikallinen kulkureitti Valais'sta Simmentaliin: etelästä on tuotu muun muassa viiniä, pohjoisesta juustoja ja karjaa. Solassa ei ole tietä. Solan ali kaavailtiin tietunnelia, suoraa tieyhteyttä Bernistä Sioniin, aina 1980-luvulle asti, jolloin Lötschbergin tunnelin autojunaliikenteen todettiin olevan riittävää.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Das Historische Lexikon der Schweiz (HLS) (Sveitsin historiallinen tietosanakirja, artikkeli nro D8845, Rawilpass) Bern: Stiftung HLS. Viitattu 13.2.2011. (saksaksi),(ranskaksi),(italiaksi)
  • National map: swisstopo (Sveitsin valtion julkinen karttapalvelu) map.geo.admin.ch. Wabern: Bundesamt für Landestopografie swisstopo. Viitattu 13.2.2011. (saksaksi), (ranskaksi), (italiaksi), (retoromaaniksi), (englanniksi)