Rauskut

Kohteesta Wikipedia
(Ohjattu sivulta Rausku)
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli kertoo ylälahkon tasoisesta kalaryhmästä. Rauskut on myös kalaheimo.
Rauskut
Paholaisrausku (Manta birostris)
Paholaisrausku (Manta birostris)
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Ylälahko: Rauskut
Batoidea
Lahkot ja heimot
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Rauskut Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Rauskut Commonsissa

Rauskut (Batoidea) ovat litteäruumiisia rustokaloja. Rauskuilla on leveät rintaevät, joita aaltomaisesti liikuttaen ne uivat. Suu ja kidusaukot ovat ruumiin alapinnalla. Rauskut elävät lähellä pohjaa ja vaanivat saalista pohjaliejussa maaten.

Rauskut on perinteisesti luokiteltu toiseksi nykyisten leveäsuisten kalojen alaluokan kahdesta ylälahkosta, haiden rinnalle. Tämä on ollut kiistanalaista, kun morfologian perusteella rauskut näyttävät pikemmin sijoittuvan yhdeksi alaryhmäksi haiden joukkoon. Joka tapauksessa tässä käsitelty rauskujen ryhmä (Batoidea) muodostaa yhtenäisen luonnollisen ryhmän. Se jaetaan nykyisin neljään lahkoon, joissa on 17 heimoa ja noin 540 lajia.

Lahkoista vanhin on sähkörauskukalat, jonka edustajat lamauttavat saaliinsa sähköiskuilla; lahkossa on monia sokeita lajeja. Saharauskukaloilla on litteä hammaslaitainen kuonolauta.

Suurin rauskulaji on rauhallinen planktonia syövä paholaisrausku. Piikkirauskulla on terävä, myrkyllinen väkänen pyrstön päässä.

Rauskun vatsapuoli, jossa näkyy selvästi suu ja viisi paria kidusrakoja. Kaksi ylintä ovat hengitysaukot. Rauskun silmät ovat "selkäpuolella".

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Nelson, Joseph S.: Fishes of the World. 4th edition. Wiley, 2006. ISBN 0-471-25031-7. (englanniksi) (taksonomian lähde)