Rashid (sijaishallitsija)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Rashid toimi 791–802 Marokossa sijaishallitsijana Idrisidi-dynastian toisen kuninkaan Idris II:n alaikäisyyden aikana. Toimillaan hän vakautti hallitsijasuvun aseman alueella.

Vapautettu orja Rashid oli tappiollisen Fakhin taistelun (786) jälkeen seurannut entistä isäntäänsä Idris ibn Abdullahia tämän pakoretkellä Arabiasta läpi Syyrian ja Pohjois-Afrikan aina Marokkoon saakka.[1] Vuonna 791 isäntänsä salamurhan jälkeen Rashid toi heimojen tietoisuuteen kuolleen kuninkaan rakastajattaren, berberiorjan nimeltä Kanzah, joka odotti lasta. Hän otti kansalta uskollisuudenvakuutuksen vielä syntymättömän hallitsijan nimissä.[2] Syntymän jälkeen poika nimettiin edesmenneen isänsä nimellä Idris II:ksi.

Rashidin onnistui hallita berberiheimoja siihen asti, kunnes Idris II täytti 12 vuotta. Samana vuonna Afrikan kuvernööri Aghlab Rashid sai aikaan berberien kapinan ja Rashid surmattiin. Hänen kuolemansa ei kuitenkaan tehnyt tyhjäksi uskollisuudenvaloja, joita hän oli ottanut alaikäisen kuninkaan nimissä ja niin Idrisidien dynastia jatkui Marokossa.[3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Najeebabadi, A.K: The history of Islam. Volume 3. Lebanon: Darussalam, 2001. (englanniksi)
  • Rogerson, B.: Matkaopas historiaan. Pohjois-Afrikka. Suomi: Oy UNIpress Ab, 2006. ISBN 951-579-089-1.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Rogerson, s.157
  2. Najeebabadi, s.222
  3. Najeebabadi, s.223