Ranskalais-saksalainen prikaati

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ranskalais-saksalainen prikaati
Toiminnassa 1989–
Valtio  Ranska
 Saksa
Puolustushaarat Maavoimat
Aselajit Mekanisoitu jalkaväki
Osa joukkoa Eurocorps
Koko prikaati (5 980)
Tukikohta Müllheim, Baden-Württemberg, Saksa
Motto Le devoird'excellence
Dem Besten verpflichtet
Komentajat
Nykyinen komentaja kenraali Marc Rudkiewicz

Ranskalais-saksalainen prikaati (ransk. Brigade Franco-Allemande ja saks. Deutsch-Französische Brigade) on Euroopan unionin Eurocorpsiin liitetty yhtymä, joka perustettiin 1989. Siihen kuuluu joukkoja sekä Ranskasta että Saksasta.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskan presidentti Mitterrand ja Saksan liittokansleri Kohl sopivat prikaatin perustamisesta keskinäisissä neuvotteluissa vuonna 1987. Prikaati saavutti operaatiovalmiuden 2. lokakuuta 1989, jolloin sen komentajana oli kenraali Jean-Pierre Sengeisen. Eurocorpsiin liitetyn prikaatin joukot on sijoitettu Müllheimiin, Metziin, Donaueschingeniin, Illkirch-Graffenstadeniin, Sarrebourgiin ja Immendingeniin.[1]

Münchenin huippukokouksessa helmikuussa 2009 sopivat Ranskan presidentti Nicolas Sarkozy ja Saksan liittokansleri Angela Merkel saksalaisen pataljoonan sijoittamisesta Illkirch-GraffenStadeniin lähelle Strasbourgia. Sopimuksen seurauksena Saksan joukot ylittäisivät Ranskan rajan ensimmäisen kerran toisen maailmansodan päättymisen jälkeen. Saksan 291. jalkaväkipataljoona aloitti siirtymisen helmikuussa 2010 ja virallinen seremonia järjestettiin joulukuussa 2010. Vuoteen 2012 saakka tukikohdassa oli tarkoitus olla 600 saksalaissotilasta.[2]

Ranska ilmoitti 31. lokakuuta 2013, että se lakkauttaa Donaueschingeniin sijoitetun 110. jalkaväkirykmentin vuonna 2014 ja siten vähentäisi Saksaan sijoitettuja joukkoja noin tuhannella miehellä. Tämä laskisi prikaatin kokonaisvahvuuden 4 000 mieheen. Tämän jälkeen kummallakin maalla olisi reilut 500 miestä toisen alueella.

Kokoonpano[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ranskalais-saksalainen prikaati on kokoonpanoltaan lähinnä mekanisoitu jalkaväkiprikaati. Siihen kuuluu mekanisoitu tiedustelurykmentti, kolme jalkaväkipataljoonaa ja tykistörykmentti. Huolto-osat ja esikunta ovat yhteinen, joissa on sekä ranskalaisia että saksalaisia. Prikaatin kokoonpano pn seuraava[1]:

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]