Randori

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Randori on japanilaisten itsepuolustuslajien termi, joka tarkoittaa vapaamuotoista otteluharjoittelua (sparraus), joskus myös useampia hyökkääjiä vastaan. Kirjaimellisesti se tarkoittaa "kaaoksen vastaanottamista" tai "vapauteen tarttumista", viitaten vapauteen tarkan kaavan mukaisesta harjoittelusta, katasta.

Randorin tarkka merkitys riippuu lajista, jossa sitä käytetään. Judossa ja Shodokan Aikidossa se viittaa useimmiten yksi yhtä vastaan tehtävään harjoitusotteluun, jossa ottelijat yrittävät vastustaa toisen tekniikoita ja tehdä vastatekniikoita niihin. Toisissa aikidon tyyleissä, etenkin Aikikaissa, se tarkoittaa harjoittelumuotoa, jossa yksi valittu aikidoka puolustautuu useaa hyökkääjää vastaan peräkkäin tietämättä kuinka ja missä järjestyksessä he hyökkäävät. Tämä randorin muoto ei ole harjoitteluottelua, eivätkä hyökkääjät saa vastustaa tai yrittää tehdä vastatekniikoita puolustautujan tekniikoihin. Täytyy huomata, että randori-termiä käytetään Aikikaissa ainoastaan Japanin ulkopuolella. Japanissa tätä harjoittelumuotoa kutsutaan Taninzu-gageksi mikä tarkoittaa kirjaimellisesti useaa hyökkääjää.

Vaikka karaten harjoitusotteluista käytetään yleensä sanaa kumite, joissain kouluissa käytetään myös randori-termiä "mock-combatista", jossa molemmat karatekat liikkuvat hyvin nopeasti väistellen äärimmäistä väkivaltaa koskematta kuitenkaan milloinkaan vähäkään toisiinssa. Kehon ehdoton hallinta on tässä välttämätöntä, ja siksi tavallisesti vain ylemmät vyöarvot voivat harjoitella randoria. Näissä kouluissa ero randorin ja kumiten välillä on, että randorissa toimintaa ei keskeytetä kun onnistunut tekniikka hyväksytään.

Randori voidaan asettaa vastakkain katan kanssa kahtena toisiaan täydentävänä harjoitusmuotona.


Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.