Ramsteinin lentonäytösonnettomuus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Onnettomuuden muistomerkki, johon on kaiverrettu uhrien nimet.

Ramsteinin lentonäytösonnettomuus oli 28. elokuuta 1988 Ramstein-Miesenbachin kaupungissa Saksassa tapahtunut lento-onnettomuus. Onnettomuus tapahtui Ramsteinin lentotukikohdassa pidetyssä Flugtag '88 -ilmailunäytöksessä ja se sai alkunsa toisiinsa törmänneistä lentokoneista, jotka putosivat yleisön joukkoon. Onnettomuudessa sai surmansa yhteensä 70 ihmistä.

Törmänneet lentokoneet olivat italialaisia Aermacchi MB-339 -suihkulentokoneita, joita lensi Italian ilmavoimien Frecce Tricolori-taitolentoryhmä. Kymmenen konetta oli esittämässä Cardioide-muodostelmaa. Lentokoneiden lennettyä toisiaan kohti tarkoituksena lentää toistensa lomitse, yksi lentokoneista osui kahteen muuhun koneeseen. Törmännyt lentokone putosi kiitotielle ja törmäyksestä syttynyt tulipallo levisi katsojien joukkoon. Toinen törmätyistä lentokoneista putosi maahan ja törmäsi UH-60 Black Hawk -helikopteriin, jonka kapteeni Kim Strader loukkaantui. Strader kuoli viikkoja myöhemmin saamiinsa palovammoihin. Lentokoneen lentäjä oli hypännyt heittoistuimella, mutta laskuvarjo ei ehtinyt avautua. Kolmas lentokone hajosi törmäyksessä ja osat levisivät kiitotielle. Yhteensä 67 katsojaa ja kolme lentäjää saivat surmansa.[1] Ramsteinin turma oli vuoteen 2002 asti historian pahin lentonäytösonnettomuus.[2]

Muuta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Saksalainen yhtye Rammstein on nimetty Ramsteinin onnettomuuden mukaan, ja yhtyeen nimikkokappale "Rammstein" kertoo onnettomuudesta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Dougherty, Kevin: 1988 Ramstein air crash stirs memories 27.8.2008. Stars and Stripes. Viitattu 18.7.2016. (englanniksi)
  2. 4 held over worst air show crash 29.7.2002. Lviv: CNN. Viitattu 18.7.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]