Ramkhamhaeng

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Ramkhamhaengin patsas

Pho Khun Ram Khamhaeng (thaiksi พ่อขุนรามคำแหงมหาราช, Pho Khun Ramkhamhaeng; s. n. 1237-1247 – k. 1298) oli Phra Ruang -dynastian kolmas kuningas ja hallitsi Sukhothain kuningaskuntaa vuosina 1279-1298. Hän loi thai-aakkoset ja toi theravada-buddhalaisuuden valtiouskonnoksi.

Elämä ja hallituskausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Syntymä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ramkhamhaengin vanhemmat olivat prinssi Bang Klang Hao, jonka hallitsijanimi oli kuningas Sri Indraditya, ja kuningatar Sueang. Hänellä oli neljä sisarusta: kaksi vanhempaa veljeä ja kaksi siskoa. Vanhin veli kuoli Ramkhamhaengin ollessa nuori. Toisesta veljestä, Ban Muangista tuli kuningas, kun heidän isänsä kuoli. Ban Muangin jälkeen Ramkhamhaeng nousi valtaan.

Hallituskausi[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ramkhamhaeng liittoutui Yuan-dynastian kanssa. Hänellä oli läheiset välit myös Phayaon kaupunkivaltion kanssa. Thaimaalaisen kansallishistorian mukaan Ramkhamhaeng laajensi valtakuntaansa Lampangiin, Phraesiin ja Naniin asti pohjoisessa, Phitsanulokiin ja Vientianeen idässä, monien alueille lännessä sekä Nakhon Si Thammaratiin etelässä.

Thaimaalaisen historian mukaan, Ramkhamhaeng voi kiittää thai aakkosten kehittämisestä. Hänen kuninkuutensa on monien mielestä hyvä esimerkki "hyvätahtoisesta monarkiasta", jonka vaikutus näkyy myös nykypäivän Thaimaahan.

Kuolema[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kiinalaisen kroniikan mukaan Ram Khamhaeng kuoli vuonna 1298, jolloin valtaan nousi hänen poikansa Loethai. Joidenkin kroniikoiden mukaan Ram Khamhaeng kuoli vasta vuonna 1317.