Lampang

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tilastoja
Pääkaupunki Lampang
Pinta-ala 12 534 km² (10.)
Asukkaita 782 152 (29.)
Asukastiheys 62 as./km² (67.)
ISO 3166-2 TH-52
Kartta
Thaimaan kartta provinssi korostettuna

Lampang (thaiksi ลำปาง) on yksi Pohjois-Thaimaan provinsseista (changwat). Naapuriprovinsseja ovat (pohjoisesta myötäpäivään) Chiang Rai, Phayao, Phrae, Sukhothai, Tak, Lamphun ja Chiang Mai. Lampangin vanha nimi on Khelang Nakhon.

Maantiede[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lampang sijaitsee Wang-joen laajassa jokilaaksossa ja on vuorijonojen ympäröimä. Mae Mo alueelta löytyy ligniittiä (ruskohiiltä), jota tuotetaan avokaivoksista.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

600-luvulta lähtien Lampang oli osa Mon-kuningaskunnan Dvaravati-aikaa Haripunchai. 1000-vuosisadalla Khmerien valtakunta miehitti Lampangin alueen, mutta Lannathain kuningas Mengrai sisällytti koko Haripunchai-kuningaskunna omaan kuningaskuntaansa vuonna 1292. Lannathain kaaduttua sitä hallitsi Burmalaiset ja vihdoin tuli osaksi Thaimaata vuonna 1774.

Symbolit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Provinssin sinetti esittää valkoista kukkoa Pra Thart Lampang Luang temppelin mondhopin (suom?) sisällä. Paikallisen legenadan mukaan Buddha vieraili provinssissa elinaikanaan. Indra-jumala huolestui, että ihmiset eivät osoittaisi tarpeeksi kunnioitusta Buddhalle, ja siten ilmestyi kansalle valkeana kukkona.

Provinssin kukka on Heliconia (Heliconia sp.) ja provinssin puu on Holoptelea integrifolia.

Hallinnolliset alueet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Provinssi jakautuu 13 alueeseen (Amphoe, district). Nämä edelleen jakaantuvat 100 kuntaan (tambon, commun) ja 855 kyllään (mubaan).

Amphoe
 1. Muang Lampang
 2. Mae Mo
 3. Ko Kha
 4. Soem Ngam
 5. Ngao
 6. Chae Hom
 7. Wang Nuea
 1. Thoen
 2. Mae Phrik
 3. Mae Tha
 4. Sop Prap
 5. Hang Chat
 6. Mueang Pan

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]