Rainier I (Monaco)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Rainier I

Rainier I (1267 Genova1309 Napolin kuningaskunta) on varsinaisen Grimaldin suvun kanta-isä ja dynastian perustaja. Rainier ehti hallita Monacon kalliota yhdessä serkkunsa François Grimaldin kanssa neljä vuotta, ennen kuin joutui maanpakoon 10. huhtikuuta 1301.

1200-luvulla Genovassa käytiin sisäisiä taisteluja guelfien ja ghibelliinien puoluekuntien kesken, ja Grimaldit olivat guelfien puolella. Guelfit hävisivät ja heidät ajettiin, liittolaisineen, ulos kaupungista. Rainier seurasi serkkuaan Francesco Grimaldia, joka 8. tammikuuta 1297 otti haltuunsa Napolin Monacon linnoituksen. Todennäköisesti Rainierin perhe seurasi häntä Monacoon.

Napolin kuningas järjesti kuitenkin Monacon kauppasaartoon, jonka pitkittyessä Rainierin oli pakko luovuttaa Monaco takaisin Napolin kuninkaalle 1301.

Myöhemmin Ranier taisteli Filip III:n rinnalla Ranskassa. Ranskan laivaston palveluksessa hän tuotti ranskalle Ratkaisevan voiton flaameista 1304, jolloin Filip teki hänestä amiraalin (Renerius de Grimaudis, admirandus noster) ja hän alkoi saada ranskalta vuotuista eläkettä. Hänestä tuli myös St. Demetriusen paroni ja Cagnesin herra.

Rainier oli naimisissa kahdesti, joista ensimmäisestä, Giacomo del Carretto kanssa solmitusta avioliitosta, oli neljä lasta:

  • Vinciguerra
  • Kaarle I Monacon kruununperillinen
  • Savage
  • Luciano Villafrancan herra

Rainierin toinen avioliitto Andriola Cricketin kanssa oli lapseton.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Françoise de Bernardy, Princes of Monaco: the remarkable history of the Grimaldi family, ed. Barker, 1961


Monaco Edeltäjä:
François Grimaldi
Monacon herra
8. tammikuuta 129710. huhtikuuta 1301
Seuraaja:
Kaarle I