Radio Kayira

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Oumar Mariko (keskellä) Radio Kayiraa edustamassa vuonna 2009.

Radio Kayira on radioasema Malin pääkaupungissa Bamakossa ja samannimisten paikallisasemien muodostama ketju maan eri osissa.

Malin demokratialiikkeen aktivistit perustivat Radio Kayiran kesäkuussa 1992. Se oli Radio Bamakanin ja Radio Libertén jälkeen Bamakon kolmas hallituksesta riippumaton radioasema.[1] Taustayhteisöksi perustettiin yhdistys nimeltä Association radio libre Kayira[2].

Radio Kayiran tavoitteiksi julistettiin kansalaisten ilmaisunvapauden toteuttaminen, demokratian lujittaminen ja maan kulttuuriperinnön puolustaminen. Lähetysten teemoja olivat taloudellinen ja yhteiskunnallinen tasa-arvo, kulttuuri, koulutus, terveys, ympäristö ja kansalaisoikeudet. Tunnuslauseekseen asema otti ”Äänettömien ääni”. Kolmen vuoden aikana Radio Kayirasta kehittyi asemaketju, joka toimi Bamakon lisäksi Ségoussa, Koulikorossa, Koutialassa, Kitassa ja Mahinassa.[2] Myöhemmin avattiin asemat Nionoon, Kolondiébaan, Kayesiin ja Kolondiéban kunnan Niakourazanaan. Vuonna 2008 Radio Kayiran kuuntelijakerhossa oli lähes 10 000 jäsentä.[3]

Adema-puolueen ja presidentti Alpha Oumar Konarén vastaista oppositiota edustanut Radio Kayira joutui 1990-luvulla useaan otteeseen viranomaisten sulkemaksi. Sitä syytettiin muun muassa opiskelijalevottomuuksien lietsomisesta.[4] SADI-puolueen ja sen johtajan Oumar Marikon hallitsema radioketju on 2000-luvulla jatkanut Malin hallituksen arvostelua ja kokenut jatkuvia vastoinkäymisiä. Viranomaiset ovat pidättäneet sen toimittajia ja sulkeneet asemia.[5] Vuoden 2012 vallankaappausta tukeneen radion toimitilat ryöstettiin ja poltettiin Bamakossa, Koutialassa ja Nionossa[6][7][8].

Mariko syrjäytettiin asemaketjun johdosta SADI:n entisen puheenjohtajan Cheick Oumar Sissokon johdolla vuonna 2019. Perusteena toimii Malin lainsäädäntö, joka kieltää tiedotusvälineiden hallinnan poliittisilta puolueilta ja niiden johtajilta.[9][10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]