RR Lyrae

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

RR Lyrae on kirkkaudeltaan muuttuva sykkivä tähti Lyyran tähdistössä. Sen mukaan on nimetty tietynlaiset muuttuvat tähdet. Sillä on noin 13 tunnin jakso, ja sen suhteellinen kirkkaus vaihtelee välillä 7—8 magnitudia. RR Lyrae -tyyppiset muuttujat ovat tärkeitä standardikynttilöitä.

RR Lyraen etäisyys oli pitkään epävarma, mutta vuonna 2002 Hubble mittasi sen etäisyydeksi viiden prosentin tarkkuudella 854 valovuotta. Etäisyyden perusteella laskettu absoluuttinen kirkkaus on 0,61 magnitudia, noin 49 kertaa auringon kirkkaus.

Standardikynttilä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Koska RR Lyrae -tyyppiset muuttujat ovat toistensa kaltaisia, niin niitä on suhteellisen helppo käyttää etäisyyden mittaamiseen. Kaikki RR Lyrae -tyyppiset tähdet sykkivät 9—24 tunnin jaksoissa, ja niiden keskimääräinen absoluuttinen kirkkaus on noin 0,75 magnitudia, noin 40 tai 50 auringon kirkkautta.

Valonvaihtelu on 0,3—2 magnitudia, keskimäärin 1,0 magnitudia. Vaihtelu muuttuu nopeaan tahtiin, koska on monia sykkimisjaksoja toistensa päällä. Näiden tähtien massa on vain 0,5—0,7 Auringon massaa tai hieman yli Auringon massan, eli ne ovat kevyitä tähtiä.

RR Lyrae -muuttujat jaetaan alalajeihin RRab, RRc ja RRd. RRc-tähdillä on lyhyt jakso, ja RRd-tähdet ovat kaksitilaisia sykkijöitä. Ne ovat suunnilleen samanmassaisia ja samanikäisiä, aloittamassa heliumin polttamista ytimessään. Ne ovat vanhoja, vähämetallisia populaatio II:n tähtiä.

RR Lyrae -tyyppiset muuttujat ovat yleisempiä kuin kefeidit mutta vähemmän kirkkaita.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]