RP-1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Nestehappi/Kerosiini
Suurin ominaisimpulssi ~353
Hapetin/polttoaine -suhde 2,56
Tiheys 0,81-1,02 g/ml
lämpökapasiteettisuhde 1,24
Palamislämpötila 3 670 K
Apollo 8 -lennon Saturn V -raketti, jonka ensimmäisen vaiheen polttoaineena oli 810 700 litraa RP-1:tä ja 1 311 100 litraa nestehappea.[1]

RP-1 (engl. Rocket Propellant-1 tai Refined Petroleum-1) on tarkasti jalostettua kerosiinia, jota käytetään rakettimoottorissa polttoaineena.

Se on kemiallisesti lentopetrolin kaltaista. Vaikka RP-1:n ominaisimpulssi on pienempi kuin nestevedyn sillä on paljon muita etuja vetyyn verrattuna. RP-1 on halvempaa, sitä voidaan varastoida NTP:ssä, se vähemmän räjähdysherkkää ja se on paljon tiheämpää. Erityisesti RP-1:n tilavuusenergitiheys on paljon parempi kuin nestevedyn. Parempi energiatiheys mahdollistaa moottorille melkein kaksi kertaa vedyllä toimivaa moottoria paremman työntövoima-painosuhteen sekä myös huomattavan säästön rakettivaiheen polttoainesäiliöin koossa ja painossa, joten se sopii erityisen hyvin raketin ensimmäiseen vaiheeseen, jossa suuri työntövoima ja halpa hinta ovat usein tärkeämpiä kuin hyvä ominaisimpulssi. Hydratsiiniin verrattuna etu on sen huomattavasti vähäisempi myrkyllisyys ja karsinogeenisyys.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. SP-4206 Stages to Saturn history.nasa.gov. NASA. Viitattu 14.2.2016. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]