RBS 70

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
RBS 70

RBS 70 (Robotsystem 70) on ruotsalainen Bofors AB:n ja Ericsson Microwave Systemsin kehittämä lyhyen kantaman ilmatorjuntaohjusjärjestelmä. Se tuli käyttöön alun perin 1977. Ohjus seuraa laukaisuaseman laservalaisua. Järjestelmä tunnetaan Suomen puolustusvoimissa nimellä ITO2005/ITO2005M.

RBS 70:ta on kehitetty sen koko elinkaaren ajan. Ensimmäisillä Mk 0- ja Mk 1 -versiolla oli 5 km vaakaulottuvuus ja 3 km pystyulottuvuus, Mk 2 lisäsi tätä 7/4 km:iin ja viimeisin kehitysvaihe BOLIDE kantaa 8 km ja 5 km korkeuteen.

Käyttö Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomessa ohjusta käytetään RDE:n ASRAD-R-ilmatorjuntaohjusjärjestelmässä, johon kuuluu johtamisjärjestelmä, Ericssonin HARD 3D-tutka ja itse ohjus CMAD-lavetilla. Järjestelmä on sijoitettu 4×4 Unimog 5000 -kuorma-autoalustalle. Lisäksi käytössä on kannettava ampumalaite, josta käytetään nimeä ItO 2005M (MANPAD).

CMAD ja MANPAD muodostavat ryhmän. ITOPTRI(05):ssa on kaksi jaosta, joissa on kaksi ryhmää, eli yhteensä neljä lavettia sekä ampumajalustaa.

Suomessa järjestelmiä on sijoitettu myös valmiusprikaatien organisaatioon. Kokemukset järjestelyistä eivät ole kaikin osin positiivisia. Erityisen hankalaa on ollut hyvien tuliasemien löytäminen harjoitusten aikana. Maalien saaminen seurantaan on ollut myös hankalaa jos tutkaa ei ole voitu käyttää.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]