Räpylä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee pallopelien räpylää. Räpylä tarkoittaa myös monien vesieläinten jalkoja sekä ihmisille valmistettavia uimaräpylöitä.
Baseball-räpylä
Pesäpallo-räpylä

Räpylä on pesäpallossa[1], baseballissa ja softballissa käytettävä käsine pallon kiinniottamiseen. Myös jääkiekossa ja kaukalopallossa maalivahti käyttää räpylää. Räpylöitä suunnitellaan sekä oikea- että vasenkätisille. Suomessa pesäpalloräpylöitä valmistaa esimerkiksi Karhu ja J-Pesislähde?.

Pesäpalloräpylän rakenne[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pesäpalloräpylän valmistusmateriaalina toimii nahka. Räpylän eri osien koko voi vaihdella sen mukaan, minkälainen pelaaja räpylää käyttää. Esimerkiksi junioreille suunnatuissa räpylöissä rakenne voi olla pienempi ja pussiosa suurempi, kuin aikuisten mallissa. Junioripelaajien räpylöissä pienempi kämmenosa sopii paremmin pieneen käteen ja suurempi pussiosa helpottaa lyönnin kiinni ottamista.

Aikuisten räpylämalleissa räpylän rakenne on kovempi kuin junioreiden malleissa, sillä kovat lyönnit vaativat myös kovemman kiinniottomateriaalin. Junioreiden räpylät valmistetaan usein aikuisten räpylöitä pehmeämmästä nahasta.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Koskela, Annukka: Pesis - Opas jännittävän pelin seuraajalle ja harrastajalle. Kustannusosakeyhtiö Nemo, 2017. ISBN 978-952-240-341-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Facta 22001 s. 191
  2. Koskela s. 17
Tämä urheiluun liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.