Koordinaatit: 53°44′N, 9°54′E

Quickborn

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Quickborn
Quickbornin raatihuone
Quickbornin raatihuone
vaakuna
vaakuna

Quickborn

Koordinaatit: 53°44′N, 9°54′E

Valtio Saksa
Osavaltio Schleswig-Holstein
Piirikunta Pinneberg
Pinta-ala
 – Kokonaispinta-ala 43,2 km²
Korkeus 19 m
Väkiluku (2018) 21 296[1]
 – Väestötiheys 493 as./km²
Postinumero 25451
Suuntanumero(t) 04106
Rekisterikilpi PI

Quickbornin sijainti Pinnenbergin piirikunnassa. Pienemmässä kuvassa piirikunnan sijainti Schleswig-Holsteinin osavaltiossa.

Quickborn on kaupunki Hampurin metropolialueella Schleswig-Holsteinin osavaltiossa Pohjois-Saksassa. Se sijaitsee noin 20 kilometriä Hampurin keskustasta pohjoiseen.[2]

Quickborn sijaitsee Pohjois-Saksan alangolla noin 60–70 kilometriä sekä Pohjanmeren että Itämeren rannoilta sisämaahan. Kaupungin luoteisosassa on Himmelmoor-niminen keidassuo. Kaakossa puolestaan on 110-hehtaarinen luonnonsuojelualue Holmmoor.

Varhaisin asiakirjamaininta Quickbornista on vuodelta 1323. Sotaisa 1600-luku oli kärsimyksen aikaa myös Quickbornille, niinpä seuraavan vuosisadan alussa asukasluku oli vain noin kolmesataa. Suuri Pohjan sota 1700–1721 kosketti edelleen Quickbornia. Vuonna 1735 Quickborn sai oikeuden järjestää markkinat kolmasti vuodessa, ja paikkakunta alkoi vaurastua. Maailmansotien välisenä aikana Quickbornia koetteli poikkeuksellisen korkea työttömyys. Toisen maailmansodan jälkeen paikkakunta kuului brittien miehitysvyöhykkeeseen. 1900-luvun jälkipuoliskolla Quickbornista tuli osa Hampurin kaupunkiseutua. Kaupunkioikeudet Quickborn sai 1974.[3]

Talous ja liikenne

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ammoisina aikoina Quickbornin talouden runkona oli maanviljelyn ohella turpeennosto. 2000-luvun Quickbornissa harjoitetaan tavanomaisten palveluammattien lisäksi käsityöläisammatteja ja jonkin verran maanviljelyä. Halenbergin alueelle on asettunut useita merkittäviä yrityksiä, kuten Comdirect ja Hansewerk AG. Bundesautobahn 7 kulkee Quickbornin keskustan itäpuolitse. Quickbornin rautatieasema sijaitsee rataosuudella Hampuri-Altona–Neumünster. Sijainti vauraan Hampurin kupeessa määrittää luonnollisesti Quickbornin taloudellista asemaa: usean quickbornilaisen työpaikka on Hampurissa. Etenkin Hampurin pohjoisosat ovat aivan käden ulottuvilla.

  1. Regionaldaten für Quickborn, Stadt Statistik-nord.de. Viitattu 1.11.2019.
  2. Entfernung von Hamburg, Deutschland nach Quickborn, Schleswig-Holstein, Deutschland Entfernungsrechnerkm.com. Viitattu 1.11.2019.
  3. Historie Quickborn.de. Viitattu 1.11.2019.

Aiheesta muualla

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: de:Quickborn