Pytonankeriaat

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Pytonankeriaat
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Ankeriaskalat Anquilliformes
Heimo: Pytonankeriaat
Heterenchelyidae
Regan, 1912
Suvut[1]
  • Panturichthys
  • Pythonichthys
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Pytonankeriaat Wikispeciesissä

Pytonankeriaat (Heterenchelyidae) on ankeriaskaloihin kuuluva heimo. Heimon lajeja tavataan Atlantista ja Tyynestämerestä.

Lajit ja anatomia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pytonankeriaiden heimoon kuuluu kaksi sukua ja kahdeksan lajia. Lajeja ovat muun muassa karibianpytonankerias (Pythonichthys sanguineus), pienisilmäpytonankerias (P. microphthalmus) ja pytonankerias (P. macrurus). Kooltaan heimon lajit ovat keskikokoisia kaloja ja suurimmat voivat saavuttaa noin metrin pituuden. Pytonankeriaat ovat pitkulaisia käärmemäisiä kaloja, joiden pyrstö on muuta ruumista huomattavasti pidempi. Selkäevä on matala ja yhtynyt pyrstö- ja peräevien kanssa. Rinta- ja vatsaeviä ei pytonankeriailla ole. Lajien silmät ovat pienet ja suu kookas. Pytonankeriaslajeilla ei ole kylkiviivaa eikä myöskään monille muille ankeriaskalaheimoille tyypillisiä aistijärjestelmän huokosia päässä tai muualla ruumiissa. Pytonankeriaat ovat suomuttomia ja väriltään vaaleita tai punertavia.[1][2][3]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin osa pytonankeriaslajeista elää Atlantin itäosissa Välimeri mukaan luettuna. Lisäksi niitä tavataan Karibianmereltä ja Tyynenmeren itäosista. Ne elävät trooppisissa ja matalissa vesissä. Pytonankeriaat elävät pää edellä kaivautuneena pohjaan, minkä vuoksi niiden elintavoista tiedetään vain hyvin vähän.[1][2][3]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Nelson, Joseph S.: Fishes of the world, s. 116. Chichester: John Wiley and Sons, 2006. ISBN 978-0-471-25031-9. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 23.05.2012). (englanniksi)
  2. a b Family Heterenchelyidae (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 23.5.2012. (englanniksi)
  3. a b Family Heterenchelyidae (PDF) FAO. Viitattu 23.05.2012. (englanniksi)
Tämä kaloihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.