Pystykattara

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pystykattara
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Luokka: Yksisirkkaiset Liliopsida
Lahko: Poales
Heimo: Heinäkasvit Poaceae
Alaheimo: Poöideae
Suku: Rönsykattarat Bromopsis
Laji: erecta
Kaksiosainen nimi

Bromopsis erecta
(Huds.) Fourr.

Synonyymit
  • Bromus erectus Huds.
Katso myös

  Pystykattara Wikispeciesissä
  Pystykattara Commonsissa

Pystykattara (Bromopsis erecta, syn. Bromus erectus) on rönsykattaroihin (Bromopsis) kuuluva kasvilaji. Se on monivuotinen ja korkeakasvuinen heinäkasvi, joka voi kasvaa noin metrin korkuiseksi asti. Pystykattara kasvaa melko tiiviinä mättäinä ja sillä ei ole rönsyjä. Sen lehdet ovat vaaleanvihreät, harvakarvaiset ja noin 5 mm leveät. Lehtitupet ovat pitkäkarvaisia tai joskus yläosastaan kaljuja. Kieleke on lyhyt.[1]

Pystykattaran kukinto on noin 10 cm pitkä, melko tiivis röyhy. Tähkylät ovat suuria, noin 3 cm pitkiä, ja niissä on neljästä yhdeksään kukkaa. Ulkokale on yksisuoninen ja sisäkale kolmisuoninen. Ulkohelpeissä on pitkä vihne, joka on kuitenkin ulkohelvettä lyhyempi. Pystykattara kukkii kesä–heinäkuussa.[1]

Pystykattaran voi erottaa muista kattaroista suuren kokonsa, kohtuullisen tiiviin röyhynsä sekä pitkien, mutta ulkohelpeitä lyhyempien vihneittensä perusteella[1]. Pystykattara on harvinainen, mutta kasvupaikoillaan se voi esiintyä hyvinkin runsaana[1]. Pystykattara on keskieurooppalainen laji[1], ja siitä on Suomesta vain muutamia tuoreita havaintoja eteläisestä Suomesta[2]. Yli 50 vuotta vanhoja havaintoja on useampia, lähinnä rannikkoseuduilta ja paikoitellen sisämaasta[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e Arne A. Anderberg: Den virtuella floran: Raklosta (Bromus erectus) Den virtuella floran. 1999. Naturhistoriska riksmuseet. Viitattu 20.6.2017. (ruotsiksi)
  2. a b Raino Lampinen & Tapani Lahti: Kasviatlas 2016: Pystykattara (Bromopsis erecta) Kasviatlas. Luonnontieteellinen keskusmuseo. Viitattu 20.6.2017. (suomeksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]