Pyrofosfaatti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Pyrofosfaattianionin rakenne
Kolmiulotteinen malli pyrofosfaattianionin rakenteesta

Pyrofosfaatti eli difosfaatti on anioni P2O74-. Nimeä pyro­fosfaatti käytetään myös tämän anionin sisältävistä ioniyhdisteistä sekä pyro­fosfori­hapon estereistä.

Ominaisuudet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyrofosfaatit ovat yksinkertaisimpia polyfosfaateista. Kiteisessä muodossa fosfaattiryhmien keskinäinen asento riippuu kationin koosta. Pienten kationien tapauksessa fosfaattiryhmien konformaatio on lomittainen, ja kohdakkainen, kun kationi on suuri. Pyrofosfaatit ovat melko stabiileja lämmitettäessä sulamispisteeseensä asti ja vesiliuoksissakin hydrolysoitumista tapahtuu ilman katalyyttiä hitaasti. Yhdisteistä alkalimetalli- ja ammoniumsuolat ovat runsasliukoisia veteen, mutta muun muassa kalsium- ja eräät raskasmetallipyrofosfaatit ovat veteen liukenemattomia. Pyrofosfaatilla on melko vahva taipumus muodostaa komplekseja eräiden metallien kanssa ja nämä kompleksit usein liukenevat veteen.[1][2][3][4]

Merkittävimmät pyrofosfaateista ovat natriumpyrofosfaatti, kaliumpyrofosfaatti, kalsiumpyrofosfaatti ja ammoniumpyrofosfaatti, mutta myös paljon muita pyrofosfaatteja, myös kaksoismetallisuoloja tunnetaan. Pyrofosfaatteja valmistetaan tyypillisesti kuumentamalla metallin divetyfosfaatti- tai vetyfosfaattisuolaa. Niukkaliukoisia pyrofosfaatteja voidaan valmistaa myös saostamalla ja eräissä tapauksissa yhdisteitä muodostuu myös ortofosfaatti- tai fosfiittisuolaa kuumentamalla.[1][2][3][4]

2 Na2HPO4 → Na4P2O7 + H2O

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b E. M. Karamäki: Epäorgaaniset kemikaalit, s. 527. Kustannusliike Tietoteos, 1983. ISBN 951-9035-61-3.
  2. a b N.N. Greenwood & A. Earnshaw: Chemistry of the Elements, s. 1181. 2nd Edition. Butterworth Heinemann, 1997. ISBN 0-7506-3365-4. (englanniksi)
  3. a b David R. Gard: "Phosphoric Acids and Phosphates", teoksessa Kirk-Othmer Encyclopedia of Chemical Technology, John Wiley & Sons, New York, 2001.
  4. a b Klaus Schrödter, Gerhard Bettermann, Thomas Staffel, Friedrich Wahl, Thomas Klein & Thomas Hoffmann: "Phosphoric Acid and Phosphates", teoksessa Ullmann's Encyclopedia of Industrial Chemistry, John Wiley & Sons, New York, 2002.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä kemiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.