Pyhäjokialueen kansallispuku

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyhäjokialueen kansallispuku on pohjoispohjalainen kansallispuku.[1] Pukualueeseen kuuluvat Pyhäjoki, Merijärvi, Oulainen, Haapavesi, Vihanti ja Kärsämäki.[2] Pyhäjokialueella ei ole miehen kansallispukua.

Pyhäjokialueen kansallispuku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puvun kokosi Toini-Inkeri Kaukonen 1965 Pyhäjokialueen kotiseutuliiton ja sen kansallispukutoimikunnan toimeksiannosta.[3] Puvun hameessa on kapeahko raidoitus lampaanruskeaa ja tiilenpunaisen eri vivahteita, liivi on tummanpunainen tai hamekankaasta tehty ja siinä on parinapit, paidassa on joko kauluskaitale tai pieni kääntyvä kaulus, puuvillaesiliina on valkea tai tummansininen, huivi on puna-valkoruutuinen, päähine on koppamyssy tyllikirjontatykillä, paljinsolki, avainkoukku ja pariavaimet.[4]

Pyhäjokialueen tarkistettu kansallispuku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyhäjokialueen kansallispuku on tarkistettu alkujaan silloisen Oulun läänin Kotiteollisuusyhdistyksen toiminnanjohtaja Maisa Nurmiala kansallispukualan neuvojakoulutukseen kuuluvana opinnäytetyönä ja sittemmin Pyhäjokialueen kotiseutuliiton aloitteesta yhteistyössä Pohjois-Pohjanmaan käsi- ja taideteollisuusyhdistyksen kanssa Suomen kansallispukuneuvoston ohjeiden mukaan.[2] Puvun ohjeita ja tarvikkeita myy TaitoShop Maakari.[2] Puku on seuraavanlainen:[5]

Päähine on suurehko tykkimyssy, jonka koppa on päällystetty punaisella silkillä. Pitsinä on kirjailtu tylli.

Paita on pellavaa tai puolipellavaa. Malliltaan väljä ja yksinkertainen eikä siinä ole etuhalkiota. Rannekkeet suljetaan lankanapilla. Paita on samanlainen kuin Siikajokilaakson naisen puvussa.

Liivi on tummanpunainen tai hamekankaasta valmistettu, malliltaan melko pitkä. Takakappaleessa reilun kokoiset körtit. Liivi kiinnitetään piilohakasilla tai parinapeilla.

Hame Kapeahko raidoitus, jossa vuorottelevat erisävyisistä punaisista ja lampaanruskeasta muodostuvat raidat.

Esiliina on joko valkoinen tai tummansininen puuvillaesiliina. Esiliinassa on pirtanauha.

Asusteet Koru on kapeakehäinen vaskinen paljinsolki. Solki ei ole välttämätön. Avainkoukku ja pariavaimet. Sukat ovat valkoiset ja yksinkertaiset. Jalkineet ovat mustat nauha- tai solkikengät, mustat avokkaat tai nahanväriset lipokkaat.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pohjanmaan kansallispuvut - Pohjois-Pohjanmaa www.kansallispuvut.fi. Viitattu 2.7.2023.
  2. a b c Pyhäjokialueen kansallispuku | KirjastoVirma www.kirjastovirma.fi. Arkistoitu 25.1.2018. Viitattu 25.1.2018.
  3. Toini-Inkeri Kaukonen: Suomalaiset kansapuvut ja kansallispuvut, s. 341. Werner Söderström Osakeyhtiö, 1985.
  4. Toini-Inkeri Kaukonen: Suomalaiset kansanpuvut ja kansallispuvut, s. 341. Werner Söderström Osakeyhtiö, 1985.
  5. Maria-Liisa Malvalehto: Paritaskut ja punapaita. Pohjois-Suomen kansallispuvut, s. 91-93. Lapin Nuorison Liitto ry, 1997.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]