Pyöröpaalain

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyöröpaalain on niitetyn nurmisadon tai viljan olkien luo'olta keräämiseen tarkoitettu korjuukone.

Paalaimessa on noukin, jolla niitetty nurmi tai puitu olki poimitaan niittokoneen, niittomuskan, karhottimen tai puimurin jättämältä karholta/karheelta. Siinä niitetty tai puitu kasvusto on järjestetty pitkiksi kapeiksi kasoiksi, joiden väliin jää sänki.

Nykyisissä pyöröpaalaimissa on usein silppuri, jolla kasvusto pilkotaan pienempiin osiin. Usessa paalaimissa silppuri voidaan kytkeä pois toiminnasta. Silputtu kasvimassa tiivistyy paremmin[1] ja paali purkautuu helpommin, kun sillä ruokitaan tai kuivitetaan eläimiä.

Pyöröpaalaimella tehdyn heinäpaalin paino on noin 400–800 kg, olkipaalin paino 200–500 kg ja säilörehupaalin paino 700–1000 kg.lähde? Pyöröpaalaimen ongelma on se, että se ei ole jatkuvatoiminen, minkä takia pysähdykset hidastavat työtä. Paali saadaan pysymään koossa narulla tai verkolla. Myös muovikalvolla sitovia versioita on ollut markkinoilla.

Niistä on olemassa kaksi päätyyppiä: muuttuvakammioinen ja kiinteäkammioinen sekä erittäin harvinainen paalia maata vasten pyörittävä versio.

Muuttuvakammioisen paalaimen paali on tiivis myös keskeltä, koska kasvimassan puristaminen aloitetaan jo paalin ytimestä. Osassa muuttuvakammioisia paalaimia paalin koko voidaan valita, sillä kasvimassa on koko ajan tiivis.

Kiinteäkammioisen paalaimen etuna on yksinkertainen ja selkeä rakenne.lähde? Ongelmana on se, että paali tiivistyy vasta täyttyessään, minkä takia ydin jää usein hieman löysemmäksi.

Yleensä paalainta vedetään traktorilla, mutta malleja on myös ajettavina, kuten yhdysvaltalaisen konevalmistajan Vermeerin esittelemä malli.[2]