Heinäpaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Muovitettuja pyöröpaaleja
Pyöröpaali
Suurkanttipaali
Vasta paalattu pienkanttipaali

Heinäpaali on heinästä kuljetusta ja varastointia varten tiiviiksi puristettu ja naruilla tai muulla sidosmateriaalilla yhteen sidottu paali. Paalin tekemistä kutsutaan paalaamiseksi ja tähän käytettyä konetta paalaimeksi. Heinä paalataan, jotta se voitaisiin säilyttää rehuksi ja siirtää ja varastoida helpommin.

Aikaisemmin paalit tavallisesti olivat neliskanttisia pienkanttipaaleja, joita oli mahdollista koota kärryihin ja siirrellä käsin tai hangolla. Nykyisin ovat yleistyneet suurikokoiset, muodoltaan rullamaiset pyöröpaalit ja suurikokoiset, neliskanttiset suurkanttipaalit, joiden kumpienkin siirtely onnistuu vain traktorikuormaajalla. Pyöröpaaleja on alettu myös kääriä muoviin säilyvyyden parantamiseksi. Säilörehua tehtäessä heinään lisätään myös rehunsäilöntäliuosta.

Olkipaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Heinän ohella voidaan paalata pien- tai suurkanttipaaleiksi tai pyöröpaaleiksi myös olkea, jota voidaan käyttää esim. karjan tai hevosten kuivikkeena tai energianlähteenä. Tämän lisäksi olkipaaleja voidaan käyttää myös rakennusaineena olkipaalirakentamisessa ja esteinä esim. auto- ja hevoskilpailuissa tai laskettelurinteissä. Hyvälaatuisesta oljesta paalattuja olkipaaleja voidaan käyttää myös hevosten tai ponien ravinnoksi.

Säilörehupaali[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käärityiksi pyörö- ja suurkanttipaaleiksi voidaan paalata myös tuoreemmasta ruohosta tehtävää säilörehua, johon säilyvyyden parantamiseksi lisätään happopitoista rehunsäilöntäliuosta.

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Heinäpaali.