Pyöräilykasvatus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pyöräilykasvatus on lapsen opettamista pyöräilemään, nauttimaan pyöräilystä ja hallitsemaan liikenteessä liikkuminen. Pyöräilyä ei nähdä pelkäksi tekniseksi taidoksi tai urheilumuodoksi, vaan osaksi arkea. Pyöräilykasvatuksessa lapsia halutaan auttaa löytämään pyöräilyn ilo ja hyöty, ja tekemään pyörästä luonnollinen tapa siirtyä paikasta toiseen. Pyöräilykasvatuksen tavoitteena on aktiivisesti liikkuva ihminen, jolle pyörä on luonteva valinta arkimatkoilla ja joka osaa liikkua liikenteessä tarkoituksenmukaisesti ja sujuvasti.

Pyöräilyn opettaminen tehdään leikin ja onnistumisen kokemusten kautta. Mikä tässä parhaiten toimii, on lapsikohtaista: tehtäviä voidaan soveltaa niin, että jokainen pärjää. Tehtäviä voidaan myös pilkkoa pieniin osiin, jolloin lapsi ei väsy ja saa kokea onnistumista useamman kerran. Esimerkiksi ajotaitoradalla voidaan ensin mennä osa kerrallaan ja vasta myöhemmin kokonainen rata yhdellä kertaa.

Pyöräilyleikit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pyöräilyleikit ovat osa pyöräilyn perustaitojen harjoittelua. Pyöräilyleikit on lanseerannut Suomeen vuonna 2017 Pyöräilykuntien verkosto ja Pyöräliitto tanskalaisen pyöräilynedistämisjärjestön Cylistförbundetin mallin mukaan. Leikkimisen voi aloittaa jo potkupyörällä. Monet leikit ovat versioita tutuista pihapeleistä, kuten seuraa johtajaa tai peili. Leikkien pedagoginen ajatus on se, että leikin tiimellyksessä lapsi unohtaa opettelevansa uutta taitoa. Näin tasapaino, kehon hallinta, ympäristön tarkkailu, jarruttaminen, kääntyminen ja moni muu tärkeä taito kehittyvät kuin huomaamatta. Esimerkiksi lapsi, joka ei uskalla irrottaa kättä suuntamerkin näyttämiseksi ohjaustangosta saattaa rohkaistua käden irroittamiseen kun tehtävänä on napata saippuakuplia.

Pyöräilyleikeissä harjoitellaan taitoja, joitten on oltava hallinnassa, ennen kuin lapsen kanssa on turvallista liikkua liikenteessä. Jotta varsinaiseen liikennekasvatukseen voidaan siirtyä, on lapsen osattava ajaa suoraan, jarruttaa, kääntyä, näyttää suuntamerkki kumpaankin suuntaan ja tarkkailla ympäristöä menettämättä tasapainoaan.