Puunjalostajakilta

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puunjalostajakilta ry
engl. Forest Products Guild
Perustettu 1945
Oltermanni Jouni Paltakari
Raadin puheenjohtaja Santeri Kämäräinen
Sijainti Espoo, Suomi
Osoite Vuorimiehentie 1
Kotisivut www.puunjalostajakilta.fi

Puunjalostajakilta ry (PJK) on Aalto-yliopistossa puunjalostusta opiskelevien tekniikan ylioppilaiden ainejärjestö. Killan pääaineet ovat biomassanjalostus sekä kuitu- ja polymeeritekniikka, joiden lisäksi Industrial Energy Processes - Advanced Energy Solutions on toteutettu yhteistyössä Sähkötekniikan sekä Insinööritieteiden korkeakoulujen kanssa. Kilta tekee aktiivisesti yhteistyötä alan yritysten kanssa ja mm. excursiot kuuluvat killan tärkeimpiin tapahtumiin. PJK:n vuonna 2017 valmistunut kiltahuone eli kiltis sijaitsee Puu1:n, Aalto-yliopiston Biotuotteiden ja bio­tek­nii­kan lai­tok­sen en­sim­mäi­ses­sä ker­rok­ses­sa lu­en­to­sa­li­en takana. Killan suurin tapahtuma, vuosijuhla on nimeltään Kuumahionta. Kuumahiontaa vietetään maaliskuun alkupuolella. Vuosijuhla on tyyliltään akateeminen pöytäjuhla, jonka pukukoodi on juhla- tai tumma puku akateemisilla kunniamerkeillä.

Historia [1][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puunjalostusosasto kuului alun perin koneenrakennusosastoon. Toisesta maailmansodasta palaavat puunjalostajat eivät kokeneet kuuluvansa Koneinsinöörikillan riveihin, jolloin ajatus oman killan perustamisesta syntyi. Uuden opinto-ohjelman synnyttyä ajatus realisoitui, ja uusi kilta perustettiin.

Killan perustava kokous oli 17.2.1945 Polin yläkerrassa, Melskan huoneessa. Kokoukseen osallistui 42 vanhempaa teekkaria. Kokouksessa päätettiin julistaa kilpailu killan logosta sekä päättää killan nimi. Killan alkuperäiseksi nimeksi ehdotettiin Puuinsinöörikiltaa, mutta Polyteknikkojen ilmailukerho oli jo vakinaistanut lyhenteen PIK, joten lahjomisyrityksistä huolimatta kilta ei saanut lyhennettä omakseen. Nimeksi valittiin lopulta Puunjalostajakilta - Träförädlargillet, PJK.

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Killan perustavassa kokouksessa julistettiin kilpailu killan merkin aikaansaamiseksi. Maaliskuussa 1945 pidetyssä kokouksessa ei kuitenkaan katsottu ainoankaan ehdotuksen vastaavan tarkoitustaan, joten merkin suunnittelu annettiin Risto Soinnulle, joka suunnitteli lopulta killan nykyisen logon.

Puunjalostajakillan logo koostuu seuraavista osista:

  • Nelonen ylimääräisellä poikkiviivalla. Vanha paperinvalmistajien vesileima.
  • Sirkkelin terä. Kuvastaa mekaanista puunjalostusta.
  • Pystyviivat. Kuvaa itse materiaalia eli puuta.

Haalarit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PJK:n haalarien väri on ”halvin keltainen”, joten sävy ja materiaali on vaihdellut vuosien varrella. Selässä komeilee killan logo. Ensimmäiset killan haalarit tulivat käyttöön vuonna 1983. Viimeiset keltaiset haalarit saivat PJK-fuksit 2012. Nykyään keltaisia haalareita voi nähdä Otaniemessä PJK:n raatilaisten yllä. PJK myy keltaisia hihoja, joilla voi tuunata omat haalarinsa.

Tapahtumat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

PJK tekee myös aktiivisesti yhteistyötä Aallon muiden kiltojen ja ainejärjestöjen kanssa. Tapahtumia ja tempauksia järjestetään erityisesti yhdessä muiden Kemiantekniikan korkeakoulun kiltojen ja korkeakouluyhdistysten (Vuorimieskilta, Kemistikilta ja Prosessiteekkarit) kanssa. Jo mainitun Kuumahionnan lisäksi Puunjalostajakillalla on lukuisia tapahtumia, joista tärkeimpiä ovat Siantapon MM-kisat, Krapularisaattori yhteistyössä tamperelaisen Paperikerhon kanssa sekä excursiot.

Siantapon MM-kisat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Siantappo on killan perinteinen korttipeli ja kiltalaiset voikin löytää usein pelaamasta sitä kiltikseltä. Siantapon MM-kilpailut järjestetään joka kevättalvi edellisen vuoden voittajan (Siantappajan) toimesta. Turnaus on avoin kaikille opiskelijoille. Turnauksen voittaja saa itselleen upean kiertopalkinnon, kultaisen murokulhon. Turnauksessa palkitaan usein myös ultimaattinen häviäjä, joten paineita onnistumisesta ei tarvitse ottaa.

Krapularisaattori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jo vuodesta 1973 lähtien kiltalaiset ovat kisanneet vuosittain Tampereen AMK:n Paperikerholaisia vastaan vaihtelevan urheilulajin merkeissä. Ottelussa taistellaan siitä itsestään, Krapularisaattorista. Ei-niin-leikkimielisen urheilun jälkeen kiltalaiset ja kerholaiset palauttavat sovun, ja nauttivat Krapularisaattorin sekä saunan antimista yhteistuumin.

Wappu Puunjalostajakillassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Mahdollisena Wappuna puunjalostajakiltalaisilla on paljon tapahtumia. Muutama päivä ennen mahdollista Wappua juhlitaan alkavaa kesää yhdessä Maanmittarikillan kassa Aamusitseillä. Mahdollisen Wapun aattona Wappuriehan julistuksen jälkeen kiltalaliset suuntaavat bussilla Itäiseen satamakaupunkiin Stadin lyhyelle excursiolle. Excursion jälkeen kiltalaiset siirtyvät seuraamaan Mantan lakitusta kauppatorin kulmalle. Wappupäivää on juhlittu perinteisesti Ullanlinnanmäellä killan suuren keltaisen katoksen alla nauttien Wappu-Juopuusta sekä muiden seurasta.

Excursiot [2][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puun­ja­los­ta­ja­kil­ta ry on hy­vin tun­net­tu met­sä­te­ol­li­suu­den pii­reis­sä. Killan tavoitteena on yl­lä­pi­tää ja ke­hit­tää yh­teis­toi­min­taa alan toimijoiden kanssa. Spon­so­ri­so­pi­mus­ten ja eri­lais­ten edus­tus­ti­lai­suuk­si­en ja ter­veh­dys­ten ohel­la tär­keä link­ki yri­tys­maa­il­maan ovat ex­cur­si­ot eli yri­tys­vie­rai­lut, joi­ta py­ri­tään jär­jes­tä­mään vuo­des­sa mah­dol­li­sim­man pal­jon.

Puun­ja­los­ta­ja­kil­ta ry kun­ni­oit­taa ex­cur­si­oil­la yri­tys­ten an­ta­maa mah­dol­li­suut­ta tu­tus­tua nii­den toi­min­taan pu­keu­tu­mal­la siis­tis­ti. Mi­es­ten pu­ku­koo­di on pik­ku­tak­ki ja suo­rat hou­sut. Nai­set pu­keu­tu­vat tyy­liin so­pi­vas­ti. Teek­ka­ri­lak­ki ja PJK:n lau­lu­kir­ja Hal­ko kuu­lu­vat olen­nai­se­na osa­na ex­cur­sio­va­rus­tuk­seen.

Yh­den päi­vän kes­tä­vil­le ex­cur­si­oil­le läh­de­tään aa­mul­la ja ta­kai­sin Ota­nie­meen pa­la­taan puo­lil­ta öin. Vuo­sit­tain jär­jes­te­tään myös pi­dem­piä ex­cur­si­oi­ta. Tun­ne­tuin näis­tä lie­nee syk­syl­lä jär­jes­tet­tä­vä Ko­ti­maan pit­kä, jo­ka kes­tää noin vii­kon.

Oli­vat­pa ex­cur­si­ot yh­den tai use­am­man päi­vän mit­tai­sia, ne nou­dat­ta­vat pää­sään­töi­ses­ti sa­maa kaa­vaa. Aluk­si yri­tys esit­te­lee toi­min­taan­sa ja kier­rät­tää opis­ke­li­joi­ta toi­mi­ti­lois­saan. Tämän vi­ral­li­sen osuu­den jäl­keen siir­ry­tään vapaa­muo­toi­sem­paan il­lan­viet­toon, jo­hon usein si­säl­tyy hy­vät ruo­ka­tar­joi­lut ja mah­dol­li­suus sau­noa. Vii­meis­tään täs­sä vai­hees­sa kai­ve­taan lau­lu­kir­jat esil­le. Vie­rai­lun päät­teek­si on tapana kiit­tää illan isän­tiä ja emän­tiä puun­ja­los­ta­ja­kil­lan pe­rin­tei­den mu­kai­ses­ti. Vaik­ka ex­cur­si­ot päät­ty­vät vi­ral­li­ses­ti pa­luu­seen Ota­nie­meen, usein vie­lä seu­raa­va­na aa­mu­na ku­kon­lau­lun ai­kaan voi Ota­nie­mes­sä tör­mä­tä ex­cul­ta pa­laa­viin puun­ja­los­ta­jiin.

Juopuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Killan virallinen lehti Juopuu on si­tou­tu­ma­ton puun­ja­los­ta­jien pää-äänen­kan­nat­ta­ja, johon kaik­kien kil­ta­lais­ten jutut ovat ter­ve­tul­lei­ta. Päätoimittajana toimii Johannes Juopuu, jonka apuna on anonyymi toimitus.

NeonBaarissa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Neon Baa­rissa Röyh on Es­poos­sa toi­miva re­kis­te­röi­mä­tön yh­dis­tys, jon­ka tar­koi­tuk­se­na ei o­le tuot­taa voit­to­a, vaan aut­taa yk­si­näi­siä, o­pis­ke­lu­e­lä­mäs­sä syr­jäs­sä tai kes­kel­lä o­le­vi­a, a­pu­a kai­paa­vi­a, sel­vi­ä­mään yli Ko­ti­maan pit­käs­tä Ex­cur­si­os­ta. Baa­ri­lai­sen tun­nis­taa heis­tä va­roit­ta­vis­ta ne­on­kel­tai­sis­ta lii­veis­tä, sie­lua rii­pi­väs­tä me­te­lis­tä bus­sin ta­ka­ri­vil­lä ja maut­to­mas­ta, mut­ta kui­ten­kin niin us­ko­mat­to­man me­ne­väs­tä mu­sii­kis­ta. Neon Baa­ri­lai­sen riit­tei­hin kuu­lu­vat Koo­Peen li­säk­si muun mu­as­sa Top Gun ja Neon-pik­kujou­lut.

Ammattiainekerhot [3][muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Puunjalostajakillalla on nykyään kaksi aktiivista kerhoa: Puumekanistikerho sekä Sellistikerho.

Puumekanistikerho on Espoon Otaniemessä toimiva puutekniikan opiskelijoiden ja mekaanisesta puunjalostuksesta kiinnostuneiden ammattiainekerho. Kerho järjestää jäsenilleen excursioita ja erilaisia vapaa-ajan tapahtumia sekä toimii linkkinä opiskelijoiden ja teollisuuden välillä. Puumekanistikerho on myös perinteisesti ollut puutekniikan laboratorion kanssa läheisessä yhteistyössä kehittämässä puutekniikan opintoja ja opiskeluympäristöä.

Puun­ja­los­tus­a­lan häi­ly­vil­tä hö­pö­hö­pö­tren­di­vil­li­tys­ten ka­ri­koil­ta teek­ka­ri­a suo­je­lee kil­lan tuo­tan­to­mää­räi­ses­ti (ADT/d) suu­rin ai­ne­jär­jes­tö – Sel­lis­ti­ker­ho. Sel­lis­ti­ker­ho yhr (Y­ri­tyk­sis­tä huo­li­mat­ta re­kis­te­röi­mät­ön) on 2001 O­ta­nie­mes­sä pe­rus­tet­tu po­liit­ti­ses­ti si­tou­tu­nut sel­lun­pi­laa­mi­sen kan­na­tus­yh­dis­tys.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. [Puunjalostajakilta 1945-1995, Tero Taipale]
  2. Killan kotisivut / Excursiot
  3. Killan kotisivut / Kerhot

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]