Puualppimänty

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puualppimänty
Pinus uncinata5.JPG
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Kasvit
Kladi: Versokasvit
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Paljassiemeniset
Lahko: Pinales
Heimo: Mäntykasvit
Suku: Männyt Pinus
Laji: uncinata
Kaksiosainen nimi

Pinus uncinata
Ramond ex DC.

Synonyymit
  • Pinus mugo ssp. uncinata (Ramond) Domin
Puualppimännyn levinneisyys punertavalla alueella, vuorimännyn vihreällä.
Puualppimännyn levinneisyys punertavalla alueella, vuorimännyn vihreällä.
Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Puualppimänty Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Puualppimänty Commonsissa

Puualppimänty eli alppimänty (Pinus uncinata) on Euroopassa esiintyvä mäntylaji tai vuorimännyn alalaji. Se kasvaa eteläisen Euroopan vuoristoalueilla, enemmän läntisessä osassa kuin vuorimänty. Sen levinneisyysalueeseen kuuluvat Alpit, Vogeesit, Ranskan keskinen ylänkö ja Pyrenneet. Laji risteytyy vuorimännyn kanssa, pensasalppimänty (Pinus × rotundata tai Pinus mugo ssp. × rotundata).

Alppimänty kasvaa rungolliseksi puuksi, enintään 20 metriä korkeaksi. Suomessa sen suurimmat yksilöt ovat tulleet ainakin 14 metriä korkeiksi.[2] Varsinainen vuorimänty jää yleensä matalaksi pensaaksi, toisaalta myös sillä on olemassa puumainen, rungollinen viljelymuoto (f. arborea). Lajien tuntomerkkien ero löytyy kävystä ja käpysuomujen muodosta: alppimännyllä osa suomuista on taaksekaartunut ja kärkiosastaan kuokkumaisia.[3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pinus uncinata IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)
  2. Karhu, Niilo: Vihreät jättiläiset, Suomen paksuimmat puut, s. 93. Helsinki: Dendrologian Seura, 1995. ISBN 951-96557-1-9.
  3. Mossberg, B. & Stenberg, L.: Suuri Pohjolan kasvio, 2. painos, s. 64–65. Suomentanut Vuokko, S. & Väre, H. Helsinki: Tammi, 2005. ISBN 951-31-2924-1.
  4. Hämet-Ahti, Leena, Palmén, Annikki, Alanko, Pentti & Tigerstedt, Peter M. A.: Suomen puu- ja pensaskasvio, 2. uudistettu painos. Helsinki: Dendrologian Seura r.y., 1992. ISBN 951-96557-0-0.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]