Puolustuksen linja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Koostaan huolimatta puolustuksen linjamieheltä vaaditaan räjähtävää lähtönopeutta.

Puolustuksen linja on amerikkalaisessa jalkapallossa puolustuksen osa, joka pelaa hyökkäyksen linjaa vastaan. Puolustuksen linjassa pelaa tavallisimmin 3-5 puolustuksen linjamiestä, joiden tärkein tehtävä on juoksupeleissä juoksuvälien tukkiminen ja heittopeleissä pelinrakentajan taklaaminen tai heiton häiritseminen. Puolustuksen linjamiehet ovat hyökkäyksen linjamiesten tapaan isoja ja vahvoja pelaajia, joilta vaaditaan myös nopeutta ja ketteryyttä.

Puolustuksen linjan pelipaikat

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]
Linjamiesten ryhmittyminen toisiaan vastaan. Hyökkäyksen linjamiehet vihreällä ja puolustuksen linjamiehet punaisella.

Ulompi linjamies

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ulommat puolustuksen linjamiehet (engl. defensive end, lyh. DE) pelaavat puolustuksen linjan päissä. He ovat isokokoisia mutta nopeita pelaajia. Heidän tulee olla tarpeeksi vahvoja pärjätäkseen hyökkäyksen linjan isoja ulompia linjamiehiä vastaan, mutta myös räjähtävän nopeita päästäkseen nopeasti häiritsemään pelinrakentajia. Juoksupeleissä ulomman linjamiehen tehtävänä on puolustaa linjan päätyä ja estää palloa kantavan keskushyökkääjän eteneminen kohti sivurajaa, mitä esimerkiksi kiertojuoksupelillä yritetään. Heittopeleissä ulommat puolustuksen linjamiehet yrittävät päästä käsiksi pelinrakentajaan ja säkittämään eli taklaamaan tämän aloituslinjan takana.

Sisempi linjamies

[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sisemmät puolustuksen linjamiehet (engl. defensive tackle, lyh. DT) pelaavat ulompien linjamiesten välissä. He ovat vahvoja vääntäjiä, joiden pääasiallinen tehtävä on päästä irti hyökkääjien blokeista ja tukkia hyökkäyksen juoksupelit linjan keskeltä. Heittopeleissä he toki myös pyrkivät häiritsemään pelinrakentajaa, mikä kuitenkin on heille ulompia linjamiehiä vaikeampaa pienemmän tilan takia. 3–4-puolustuksessa on ainoastaan yksi sentteriä vastapäätä ryhmittyvä sisempi puolustuksen linjamies, jota kutsutaan usein nimellä noseguard tai nose tackle. Sisempiä linjamiehiä on usein blokkaamassa kaksi hyökkäyksen linjamiestä.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.