Punertuma

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Punertuma on ilmiö, jossa tähtitieteellinen kohde näyttää punaisemmalta kuin se todellisuudessa on, koska kohteesta lähtenyt valo on kulkenut tähtienvälisen aineen läpi. Kyseessä on eri ilmiö kuin punasiirtymä, jossa intensiteettijakauma kokonaisuutena siirtyy mutta sen muoto ei muutu.

Punertuma syntyy kohteesta lähteneen valon siroamisen seurauksena. Koska lyhytaaltoinen säteily siroaa väliaineessa voimakkaammin kuin pitkäaaltoinen, kohteen alun perin lähettämistä fotoneista spektrin sinisen pään fotonit häviävät matkalla punaisen pään fotoneita tehokkaammin. Tämä "sinisten fotonien" kato luonnollisesti johtaa kohteen näkymiseen punaisempana.

Koska punertuman kokeneen valon intensiteettijakauma on vääristynyt, ilmiö on helppo havaita monikanavafotometriaa käyttäen. Kvantitatiivisesti punertuman suuruutta kuvataankin värieksessillä E, joka määritellään havaitun ja teoreettisen väri-indeksin erotuksena. Esimerkiksi B−V-indeksin tapauksessa

Tässä tarvittava teoreettinen arvo saadaan arvioitua suoraan intensiteettijakauman vääristymättömästä osasta, kun kohteen fysikaalinen luonne (esimerkiksi tiedetään sen olevan tähti) tunnetaan. Punertuman avulla saadaan tietoa tähtienvälisen aineen määrästä.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]