Punch-Out!!

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Punch-Out!!
Julkaisija Nintendo
Lajityyppi urheilupeli
Ensijulkaisu Punch-Out!! (1984)
Viimeisin julkaisu Punch-Out!! (2009)
Aiheesta muualla
MobyGames
Gamepad.svg
Lisää peliartikkeleitaVideopelien teemasivulla

Punch Out!! on Nintendon kehittämä nyrkkeilyaiheinen urheilupelisarja, jonka ensimmäiset osat Punch-Out!! ja Super Punch-Out!! julkaistiin vuonna 1984 kolikkopelinä. Pelisarjan seuraavat osat julkaistiin NES:ille nimellä Mike Tyson’s Punch-Out!! vuonna 1987 ja SNES:ille nimellä Super Punch-Out!! vuonna 1994. Uusin peli on Punch-Out!! Wiille, joka julkaistiin 2009. Pelissä ohjataan aloittelevaa nyrkkeilijää Maailman videonyrkkeilyseuran (World Video Boxing Association) turnauksessa.

Pelin kulku[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pelaaminen tapahtuu ohjaamalla nyrkkeilijää kehässä, voittamalla vastustajan pääsee ottelemaan vaikeampaa nyrkkeilijää vastaan. Pelihahmo osaa lyödä suoran ja koukun vasemmalla ja oikealla kädellä, suojata ja väistää iskuja. Uudemmista kamppailupeleistä poiketen pelihahmoa ei voi kävelyttää pitkin kehää, vaan ottelijat kamppailevat naamatusten samoissa asemissa koko ottelun ajan.

Vastuksien taidot kasvavat pelin myötä hyvin helposta erittäin vaikeaan. Vaikeimmat vastustajat antavat hyvin vähän vinkkejä tulevista iskuista ja pelaajalta vaaditaan nopeita refleksejä selviytyäkseen heistä.

Punch-Out!![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäinen Punch-Out!! -peli pysyi suosittuna videopelihalleissa läpi 80-luvun. Uudentyyppinen pelinkulku ja kommentteja äänen ja puhekuplan avulla heittelevät vastustajat olivat tekijöitä menestyksen takana. Pelaaja kohtaa kuusi vastustajaa, jotka saa vastaansa uudelleen vaikeampina versioina voitettuaan viimeisen vastuksen, Mr. Sandmanin.

Super Punch-Out!![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Ensimmäisen Punch-Out!! -pelin rinnakkaisversio sisältää viisi uutta vastustajaa. Pelin vaikein vastus on Super Macho Man, joka esiintyy myös myöhemmissä NES- ja SNES-versioissa.

Mike Tyson's Punch-Out!! (NES)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punch-Out!! -pelin NES-porttaus vuodelta 1987. Little Mac -niminen, aloitteleva nyrkkeilijä kamppailee tiensä läpi neljän ottelusarjan, joissa hän kohtaa yhteensä 14 vastustajaa. Erotuomarina toimii Mario. Pelistä tehtiin vuonna 1990 uusi versio (pelkällä Punch-Out!! -nimellä), jossa ei ole mitään muuta eroa kuin viimeisen vastustajan Mike Tysonin tilalla on Mr. Dream. Tämä ottelee täysin samalla tavalla kuin Mike Tyson, mutta on vain erinäköinen hahmo.

Super Punch-Out!! (SNES)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

SNES-pelin tapahtumat sijoittuvat NES-version jälkeen. Nimetön, aloitteleva nyrkkeilijä kohtaa uusia ja vanhoista peleistä tuttuja vastustajia neljässä ottelusarjassa. Vastuksia on yhteensä 16 kappaletta. Maailmanmestarina toimii aiemmista peleistä tuttu Super Macho Man, mutta pelin vaikein vastus on Maailman videonyrkkeilyseuran ulkopuolella otteleva Nick Bruiser.

Doc Louis's Punch-Out!![muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Doc Louis's Punch-Out!! on vuonna 2009 Wiille julkaistu sarjan peli.

Punch-Out!! (Wii)[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääartikkeli: Punch-Out!! (Wii)

Sarjan uusin peli julkaistiin vuonna 2009 Wiille ja Wii U:lle. Little Macin vastustajina on vanhoja hahmoja NES- ja SNES peleistä, sekä kolme uutta hahmoa. Pelissä on myös ura- ja moninpelimoodi. Päävastustaja on suosittu Donkey Kong.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]