Punaviesti

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Punaviesti on sosialidemokraattisten hämeenlinnalaisnuorten vuonna 1973 perustama ohjelmaryhmä eli laulu- ja soitinyhtye, joka teki Love Recordsille levyn On lähellänne lämmin vuonna 1976 (LRLP 179). Itämerisäätiö kustansi levyn uudelleenjulkaisu-cd:n vuonna 2011. Tässä julkaisussa on mukana Jukka Halosen kirjoittama Punaviesti-historiikki.

Punaviesti on aktiivivuosiensa jälkeen keikkaillut harvakseltaan 2010-luvulle asti. Kesällä 2013 ryhmällä oli Valkeakosken työväenmusiikkitapahtumassa 40-vuotisjuhlakonsertti, jossa esiintyi vierailijana myös Punaviestin jäsenen Maarit Lundbergin poika Amadeus Lundberg. Vuonna 2003 Punaviesti piti 30-vuotiskonsertin osana Forssan kokouksen satavuotisjuhlaa.

Hämeenlinnan sosialistinuorten ohjelmaryhmä perustettiin jo vuonna 1972, mutta vakiintuneen kokoonpanonsa ja nimen Punaviesti se sai vuonna 1973. Yhtyeen perustivat lapsuudenystävykset Tiina Pelkonen ja Minna Korhonen. Punaviestin esikuvat löytyvät vasemmiston toiselta laidalta, niin sanottujen taistolaisten laululiikkeestä. Ensimmäinen työväenmusiikki-innostus kuitenkin syttyi perustajajäsenissä jo kun Scandia julkaisi vuonna 1969 levyn Työväen lauluja (SLP 535). Punaviestin toiminnan keskeinen motiivi oli osoittaa, että työväenmusiikin perintö kuuluu myös sosialidemokraattiselle liikkeelle, ja että myös sosialidemokraatit osaavat tehdä omaa työväenmusiikkia.

Punaviestin jäsenet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levyllä On lähellänne lämmin lauloivat:

  • Tiina Pelkonen
  • Minna Korhonen
  • Heidi Henriksson
  • Maija Riekkola (nyk. Mäkinen)
  • Paula Laine
  • Arto Järvenpää
  • Timo Tuovinen

Ennen kokoonpanon vakiintumista Punaviestissä lauloivat myös Juha-Matti Huupponen, Kirsti Valkonen, Kristiina Koivisto ja Oili Juvonen.

Levynteon jälkeen Punaviesti tarvitsi keikoille rumpalin, joksi saatiin Ilkka Peltoniemi. Kun yhtye sai kutsun osallistua Suomalaisen työväenkulttuurin päiville Ukrainassa, Neuvostoliitossa vuonna 1979, Maija Riekkolaa tuuraamaan saatiin Tiina Pelkosen ja Minna Korhosen entinen naapuri Hämeenlinnan Karlbergintieltä: Maarit Pesonen (nyk. Lundberg).

Punaviestin nykyisessä kokoonpanossa on vuodesta 1991 alkaen ollut basisti Jussi-Petteri ”Pete” Nurmi sekä vuodesta 2009 tenori Reima Mäkinen.

Kari Rydman ja Punaviesti[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kesäkuussa 1975 SDP piti puoluekokousta Jyväskylässä. Päätösjuhlassa kantaattinsa esittänyt säveltäjä Kari Rydman kuuli siellä myös Punaviestiä ja tarjosi yhteistyötä. Rydman alkoi säveltää ryhmälle uusia lauluja ja osallistui myös useille keikoille kertomalla lauluistaan ja säestämällä niitä. Sen seurauksena On lähellänne lämmin -levyn toinen puoli on koottu Kari Rydmanin Punaviestille säveltämistä ja osittain sanoittamista lauluista. Punaviestin eniten esitetty laulu on kuitenkin Tiina Pelkosen säveltämä ja sanoittama ”Toveri-iltamat”, jota lauletaan edelleenkin sosialidemokraattien tilaisuuksissa ja joka on mukana useissa laulukirjoissa. Sen levytti myös Control Top vuonna 2008 (CTCD 1).

Toiminta jatkuu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Punaviesti jatkoi toimintaansa levyn tekemisen jälkeen, mutta sen jäsenten välimatkat alkoivat aiheuttaa yhä enemmän järjestelyvaikeuksia. Osa jäsenistä oli muuttanut pääkaupunkiseudulle, osa Tampereelle. Ukrainan-matka vuonna 1979 muodostui yhtyeen aktiivivuosien viimeiseksi keikkamatkaksi, jonka jälkeen yhdessä ei laulettu vuosiin. Silloin jäsenet perustivat perheitä. Vasta 1990-luvun puolivälissä Punaviesti alkoi taas harvakseltaan esiintyä, esimerkiksi Helsingissä Maailma kylässä -festivaalilla, Kansan Sivistysrahaston juhlilla ja myöhemmin muun muassa Ilkka Taipaleen ja Folke Sundmanin perhejuhlissa.

Punaviestin leikekansioon on pitänyt vuosittain lisätä uusia sivuja. Tuoreimmat jutut yhtyeestä kirjoitettiin vuonna 2013, kun sen perustamisesta oli kulunut 40 vuotta ja se konsertoi Valkeakosken työväenmusiikkitapahtumassa.