Pulssisuhde

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Pulssisuhde on yleisesti sähkötekniikan käsite, joka ilmaisee jaksollisten aaltomuotojen puolijaksojen suhteen jaksoon. Pulssisuhdetta käytetään yleensä puhuttaessa pulssileveysmodulaatiosta ja kanttiaallosta, mutta sitä voidaan soveltaa myös muihin aaltomuotoihin, mikäli puolijaksot voidaan erottaa toisistaan esimerkiksi negatiiviseksi ja positiiviseksi puolijaksoksi.

Pulssisuhde kertoo puolijaksojen suhteen kokonaisjaksoaikaan.

Suhde, jolloin signaali on 1

Suhde, jolloin signaali on 0

Pulssisuhteella tarkoitetaan yleensä arvoa eli osuutta ajasta, jonka signaali on "päällä" (tai positiivinen), ellei erikseen puhuta negatiivisesta pulssisuhteesta. Pulssisuhdetta ilmaistaan monesti prosenteissa. Esimerkiksi 50 %:n suhde tarkoittaa yllä, että signaalitaso on puolet jaksosta 1 ja puolet jaksosta 0.

Pulssisuhteesta käytetään myös seuraavia nimityksiä: hyötyaika, toimintajakso, käyttöjakso, käyttösuhde. "Hyötyaika" on siitä yksikäsitteisempi termi kuin pulssisuhde, että joskus pulssisuhteella tarkoitetaan hyötyajan (engl. "duty cycle") sijaan positiivisen puolijakson suhdetta negatiiviseen puolijaksoon[1] ("" eli "", engl. "pulse ratio"). Esimerkiksi pulssisuhde "1 : 1" tarkoittaa hyötyaikaa 50 % ja pulssisuhde "1 : 3" hyötyaikaa 25 %.

Kertomalla hyötyajan tai jaksonajalla saadaan puolijakson pituus tai .

Pulssisuhde

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1 TYÖ 1 PERUSMITTALAITTEET[vanhentunut linkki], Mikro- ja nanotekniikan laitos, Elektroniikan laboratoriotyöt S-87.1030, Elektroniikan perusteiden työt S-87.2126, luku "1.2.2.2 Pulssisuhde (duty tai symmetry)", sivut 17-18. Mm. "Pulssisuhteen voi ilmoittaa prosentteina (esimerkiksi 40:60). ... Kuvassa 3 on signaali, jonka pulssisuhde on 75:25."