Pulssisuhde

Kohteesta Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Pulssisuhde on yleisesti sähkötekniikan käsite, joka ilmaisee jaksollisten aaltomuotojen puolijaksojen suhteen jaksoon. Pulssisuhdetta käytetään yleensä puhuttaessa pulssileveysmodulaatiosta ja kanttiaallosta, mutta sitä voidaan soveltaa myös muihin aaltomuotoihin, mikäli puolijaksot voidaan erottaa toisistaan esimerkiksi negatiiviseksi ja positiiviseksi puolijaksoksi.

Pulssisuhde kertoo puolijaksojen suhteen kokonaisjaksoaikaan.

Suhde, jolloin signaali on 1

D_{on} = \frac{t_1}{T}

Suhde, jolloin signaali on 0

D_{off} = \frac{t_2}{T}

Pulssisuhteella tarkoitetaan yleensä arvoa D_{on} eli osuutta ajasta, jonka signaali on "päällä" (tai positiivinen), ellei erikseen puhuta negatiivisesta pulssisuhteesta. Pulssisuhdetta ilmaistaan monesti prosenteissa. Esimerkiksi 50 %:n suhde tarkoittaa yllä, että signaalitaso on puolet jaksosta 1 ja puolet jaksosta 0.

Pulssisuhteesta käytetään myös seuraavia nimityksiä: hyötyaika, toimintajakso, käyttöjakso, käyttösuhde. "Hyötyaika" on siitä yksikäsitteisempi termi kuin pulssisuhde, että joskus pulssisuhteella tarkoitetaan hyötyajan (engl. "duty cycle") sijaan positiivisen puolijakson suhdetta negatiiviseen puolijaksoon[1] ("D_{on}\ :\ D_{off}" eli "t_1\ :\ t_2", engl. "pulse ratio"). Esimerkiksi pulssisuhde "1 : 1" tarkoittaa hyötyaikaa 50 % ja pulssisuhde "1 : 3" hyötyaikaa 25 %.

Kertomalla hyötyajan D_{on} tai D_{off} jaksonajalla T saadaan puolijakson pituus t_1 tai t_2.

Pulssisuhde

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. 1 TYÖ 1 PERUSMITTALAITTEET, Mikro- ja nanotekniikan laitos, Elektroniikan laboratoriotyöt S-87.1030, Elektroniikan perusteiden työt S-87.2126, luku "1.2.2.2 Pulssisuhde (duty tai symmetry)", sivut 17-18. Mm. "Pulssisuhteen voi ilmoittaa prosentteina (esimerkiksi 40:60). ... Kuvassa 3 on signaali, jonka pulssisuhde on 75:25."

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]