Puistoplataani

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Puistoplataani
Tieteellinen luokittelu
Kladi: Putkilokasvit
Kladi: Siemenkasvit
Kladi: Koppisiemeniset
Kladi: Aitokaksisirkkaiset
Lahko: Proteales
Heimo: Plataanikasvit Platanaceae
Suku: Plataanit Platanus
Laji: × hispanica
Mill. ex Münchh.
Synonyymit
  • Platanus × acerifolia
Katso myös

  Puistoplataani Wikispeciesissä
  Puistoplataani Commonsissa

Puistoplataani (Platanus × hispanica, syn. P. × acerifolia) on plataaneihin kuuluva viljelyperäinen puuristeymä. Se on tunnettu koristepuuna ja on yleisesti istutettu katu- ja puistopuu Euroopassa ja Pohjois-Amerikassa.

Puistoplataani on idänplataanin (Platanus orientalis) ja amerikanplataanin (eli lännenplataanin) (Platanus occidentalis) risteymä. Sitä ei tunneta luonnonvaraisena, sillä kantalajit esiintyvät luontaisesti toisistaan selvästi erillään, idänplataani Etelä-Euroopasta Lähi-itään ja amerikanplataani Yhdysvaltojen itäosassa.

Puistoplataani on kesävihanta ja kasvaa suureksi leveälatvustoiseksi puuksi, jonka korkeus voi olla 30, jopa 50 metriä. Sen rungon kaarna hilseilee laikuittaisesti. Puistoplataanin lehdet ovat liuskoittuneet hieman samaan tapaan kuin metsävaahteralla (2. tieteellinen nimi acerifolia viittaa vaahteran lehtiin), ne ovat matalasti viisiliuskaisia ja hammaslaitaisia. Kukinnot ovat riippuvia kerrannaiskukintoja, pienet kukat kasvavat pallomaisina rykelminä, emi- ja hedekukat erikseen. Hedelmät ovat pieniä haivenellisia pähkylöitä, jotka muodostavat kertopähkylän, "piikkipallon".[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tran Minh, M., Laaka-Lindberg, S. & Junikka, L. (toim.): Lomakasvio, s. 195. Moreeni, 2014. ISBN 978-952-254-186-4.
Tämä kasveihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.