Protoavis

Kohteesta Wikipedia
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Protoavis
ProtoavisDrawing.jpg
Fossiili

Triaskausi

Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Matelijat Sauropsida
Lahko: Liskonlantioiset Saurischia
Heimo: Protoavidae
Suku: Protoavis
Laji: texensis
Kaksiosainen nimi

Protoavis texensis
Chatterjee, 1991

Katso myös

 Wikispecies-logo.svg Protoavis Wikispeciesissä

Protoavis texensis (”Texasin ensimmäinen lintu”) on sukupuuttoon kuollut lintulaji, joka saattaa olla ensimmäinen fossiloitunut lintu.

Protoavista kuvaillaan noin 30 senttimetrin korkuiseksi linnuksi, joka eli Texasin alueella 225–210 miljoonaa vuotta sitten. Vaikka se eli 75 miljoonaa vuotta ennen Archaeopteryxiä on protoavikselle oletettu hyvin lintumainen luuranko. Protoavis on rakennettu uudestaan lihansyöjälintuna, jolla on terävät hampaat ja silmät pään etupuolella, mikä viittaa siihen että se ehkä saalisti hämärässä tai pimeässä. Sillä oli vain pienet mahdollisuudet lentämiseen, mutta se ehkä pystyi lentämään ylös puihin.

Moiset olettamukset todistaisivat sitä, että protoavis oli oikeasti olemassa. Monet biologit epäilevät sen olemassaoloa muun muassa sen vuoksi, että kun laji löydettiin vuonna 1984, monen yksilön luut olivat kaikki sekaisin toistensa kanssa. Tämä saattaa johtua äkillisen tulvan aiheuttamista kuolemista. Löydön tehnyt Sankar Chatterjee oli vakuuttunut, että kaikki luut kuuluivat yhdelle tietylle lajille. Kuitenkaan kovin monia osia ei löydetty ja jotkut tahot epäilevät protoavisin olevan kokoelma monia eläimiä.

Jos protoavis todella oli olemassa se herättäisi monia kysymyksiä siitä, miten linnut kehittyivät dinosauruksista.

Tämä matelijoihin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.