Prosessointiviive

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Prosessointiviive on tietokoneverkkoon pohjautuvissa pakettikytkennöissä aika, joka reitittimeltä kestää käsitellä (prosessoida) paketin alkunimiö. Se on yksi verkkoviipeen avaintekijöistä.[1]

Paketin käsittelyn aikana reitittimet saattavat tarkistaa, onko paketissa tavutason virheitä lähetyksen jäljiltä ja määrittävät, missä paketin seuraava kohdeosoite on. Suurnopeusreititinten prosessointiviipeet ovat tavallisesti mikrosekuntien luokkaa tai vähemmän. Tämän käsittelyn jälkeen reititin ohjaa paketin jonoon, jossa paketille voi aiheutua lisää viivettä: jonotusviivettä.[1]

Prosessointiviive on sivuutettu aikaisemmin merkityksettömänä muihin verkkoviipeen muotoihin verrattuna. Se voi olla kuitenkin melko suuri joissakin järjestelmissä etenkin silloin, kun reitittimet suorittavat monimutkaisia salausalgoritmejä ja tutkivat ja muokkaavat paketteja.[2] Joidenkin verkkojen tekemä pakettien syvätutkimus (DPI, Deep packet inspection) tutkii paketeiden turvallisuutta, laillisuutta ym., mikä saattaa aiheuttaa todella suuren viipeen, ja siksi se tehdään ainoastaan valituissa tarkastuspisteissä. Myös verkko-osoitteen välitystä tekevien reititinten prosessointiviive on tavallista suurempi, koska niiden täytyy tutkia ja muuntaa sekä saapuvat että lähtevät paketit.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Kurose, J. F.; Ross, K.W.: Computer Networking: A Top-down Approach, s. 62-63. Pearson, 2013. ISBN 9780273775638. (englanniksi)
  2. Ramaswamy Ramaswamy, Ning Weng & Tilman Wolf: Characterizing Network Processing Delay University of Massachusetts. (englanniksi)

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Computer Networking: A Top-Down Approach by Kurose and Ross. 6. painos