Professori Baltazar

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Professori Baltazar (kroatiaksi Profesor Baltazar) on vanhasta keksijästä kertova kroatialainen lapsille suunnattu animaatiotelevisiosarja, jota tehtiin vuosina 1967–1978. Sen on luonut animaattori Zlatko Grgić.

Sisältö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarja pyörii hyväntahtoisen neron, professori Baltazarin ympärillä. Jokaisessa jaksossa jollakulla hänen ympäristössään on ongelma, jota hän pohtii asianmukaisesti ja löytää siihen aina ratkaisun. Sitten hän aktivoi maagisen koneen ja tuottaa keksinnön, joka ratkaisee ongelman.

Sarjan hahmot eivät puhu millään ymmärrettävällä kielellä, ja jaksojen juonen kertoo sen sijaan kertoja puheenvuorossa.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Sarjan loi televisiota varten kroatialainen animaattori Zlatko Grgić Zagreb Filmin studiossa. Siitä tehtiin 59 jaksoa vuosina 1967–1978.

Animaatiosarjaa on esitetty seuraavina vuosina entisen Jugoslavian lisäksi lukuisissa muissakin maissa, kuten muun muassa Tanskassa, Suomessa, Saksassa, Iranissa, Italiassa, Norjassa, Portugalissa, Etelä-Koreassa, Ruotsissa, Israelissa, Kanadassa, Ranskassa, Kreikassa, Alankomaissa, Uudessa-Seelannissa, Romaniassa, Espanjassa, Iso-Britanniassa ja Zimbabwessa.

Sarjakuvan suosion syynä on todennäköisesti sen rauhanomaisuus, väkivallan tai voiman puuttuminen ongelmien ratkaisukeinona.kenen mukaan? Professori itse on kuvattu hyväntahtoisena ja pasifistisena, joka pyrkii aina ratkaisemaan ongelmia mielikuvituksen ja järjen avulla sekä varmistamaan, että kaikilla menee paremmin.