Procoptodon

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Procoptodon
Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Nisäkkäät Mammalia
Lahko: Harvaetuhampaiset Diprotodontia
Alalahko: Macropodiformes
Heimo: Kengurut Macropodidae
Alaheimo: Sthenurinae
Suku: Procoptodon
Owen, 1873
Katso myös

  Procoptodon Wikispeciesissä
  Procoptodon Commonsissa

Procoptodon[1] oli jättiläiskengurusuku, jonka laji P. goliah eli Australiassa pleistoseenikaudella ja hävisi sukupuuttoon 50 000 vuotta sitten.

Ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suurin Procoptodon-lajeista oli P. goliah, se oli suurin koskaan elänyt kenguru. Sillä oli korkeutta lähes kaksi metriä[2] ja painoa 232 kiloa.[3] Muut suvun lajit olivat pienempiä, Procoptodon gilli oli koko alaheimonsa pienin laji. Se oli noin metrin korkuinen. Procoptodonin jalat muistuttivat hevosen kavioita. Molemmissa eturaajoissa oli kaksi erittäin pitkää sormea ja kynttä.

Ravinto ja muuta tietoa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Procoptodon riipi käsillään kuin saksilla lehtiä puista. Ne vaeltelivat ryhmissä muinaisen Australian tasangoilla. Syy lajin häviämiseen 50 000 vuotta sitten saattoi olla ihmisen aiheuttama, mutta on myös näyttöä, että Procoptodoneja saattoi elää vielä 18 000 vuotta sitten. Jättiläiskengurun jäännöksiä voi ihailla muun muassa Etelä-Australiassa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. M. Haaramo, M.: Mikko's Phylogeny Archive: Macropodidae - kenguroos fmnh.helsinki.fi. 20.12.2004. Viitattu 22.12.2014. (englanniksi) (Internet Archive)
  2. Procoptodon goliah Australian Museum. Viitattu 22.12.2014. (englanniksi)
  3. Helgen, K.M., Wells, R.T., Kear, B.P., Gerdtz, W.R., and Flannery, T.F. (2006). "Ecological and evolutionary significance of sizes of giant extinct kangaroos". Australian Journal of Zoology 54 (4): 293–303. doi:10.1071/ZO05077.